fbpx

NASA publikoi fotografi të Liqenit të Ohrit dhe të Prespës në ngjyrën e tyre natyrale

Instrumenti Imager-2 (OLI-2) i NASA-s në Landsat 9 kapi imazhe të dy liqeneve më të mëdhenj të vendit, Ohrit dhe Prespës, të dominuara nga ngjyra natyrale, transmeton Portalb.mk.

Një tekst i postuar në faqen e internetit të Observatorit të Tokës me titull “Një palë liqene të lashta” thotë se imazhi është shkrepur më 19 gusht 2022.

“Liqeni i Ohrit dhe Liqeni i Prespës, dy nga liqenet më të vjetër të Evropës, shtrihen në një zonë malore përgjatë kufijve të Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë dhe Greqisë. Liqenet kanë ekzistuar për të paktën 1 milion vjet dhe ndoshta edhe më gjatë”, thuhet në shkrimin e NASA-s.

Liqeni i Ohrit është më i madhi dhe më i thelli nga të dy, me thellësi mesatare prej 155 metrash. Liqeni i Prespës ka thellësi mesatare prej 14 metrash .

Nga NASA sqarojnë se shumica e miliona liqeneve në botë janë më pak se 18,000 vjet të vjetra dhe u formuan kur akullnajat u shkrinë në fund të Epokës së fundit të Akullnajave.

Gjeologët klasifikojnë vetëm 30 liqene, duke përfshirë Ohrin dhe Prespën, si “të lashtë”, të përcaktuar nga disa studiues si që vazhdojnë më shumë se një cikël të epokës së akullit (të paktën 130,000 vjet).

Gjeologët mendojnë se rreth 20 liqene në Tokë, kryesisht të gjetura në grabenë, kanë ekzistuar për më shumë se 1 milion vjet.

“Pjesa më e madhe e ujit të Ohrit vjen nga burimet nënujore, por rreth 20 për qind e tij derdhet nga Prespa e lartë përmes kanaleve nëntokësore karstike. Ndërsa nivelet e ujit kanë mbetur relativisht të qëndrueshme në Liqenin e Ohrit në dekadat e fundit, Prespa ka pësuar rënie të ndjeshme si në sipërfaqe ashtu edhe në vëllim”, thanë nga NASA.

Ujërat me pak lëndë ushqyese dhe me oksigjen të lartë të Liqenit të Ohrit mbështesin më shumë se 1200 lloje bimësh dhe kafshësh, duke i dhënë liqenit një nga përqendrimet më të larta të biodiversitetit në botë.

Jetë-gjatësia e Liqenit të Ohrit ka lejuar evolucionin e 200 llojeve që nuk gjenden askund tjetër, duke përfshirë kërmijtë e pazakontë, rosat dhe troftën.

Liqeni është një vend i trashëgimisë botërore të UNESCO-s.

Imazhi i Observatorit të Tokës i NASA-s është marrë nga Lauren Dauphin, duke përdorur të dhënat e Landsat nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA-ve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button