Zvicra mund t’i bashkohet përpjekjeve të BE-së për kursimin e energjisë, tha ministrja e Energjisë

Zvicra mund të parandalojë një mungesë energjie duke u përafruar me planin e Bashkimit Evropian për të ulur përdorimin e gazit me 15% këtë dimër, tha ministrja e energjisë Simonetta Sommaruga për gazetën SonntagsBlick, transmeton Euractiv.

Vendet e Bashkimit Evropian miratuan zyrtarisht planin emergjent të bllokut për të frenuar përdorimin e gazit të premten (12 gusht) në përpjekje për të kursyer karburant për një dimër me furnizime të pasigurta ruse.

“Situata është serioze,” tha Sommaruga për gazetën e së dielës, duke shtuar se një thirrje nga komisioni i energjisë elektrike i Zvicrës për familjet që të rezervojnë qirinj në rast të ndërprerjeve të energjisë këtë dimër ishte “thirrje zgjimi për të gjithë”.

Në fund të qershorit, qeveria zvicerane përshkroi planet për të trajtuar një mungesë të mundshme të gazit natyror këtë dimër dhe tha se mund të përdorë racionimin nëse masat e tjera rezultojnë të pamjaftueshme.

Zvicra pa dalje në det e merr gazin e saj nëpërmjet qendrave tregtare në vendet fqinje në BE dhe gazi mbulon rreth 15% të konsumit të saj total të energjisë. Rreth 42% e gazit përdoret për ngrohjen e amvisërive dhe pjesa tjetër në industri dhe në sektorët e shërbimeve dhe transportit, sipas të dhënave të qeverisë.

E pyetur nëse Zvicra duhet të përputhet me marrëveshjen e BE-së duke u kërkuar të gjitha vendeve në bllok që të shkurtojnë vullnetarisht përdorimin e gazit me 15% këtë dimër, Sommaruga u përgjigj: “Kjo sigurisht që do të kishte kuptim. Këshilli Federal do të vendosë.”

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button