fbpx

BE planifikon që në vjeshtë të aprovojë një vaksinë të Pfizerit për variantet e Covid-it

Mbikëqyrësi i BE-së i barnave të mërkurën tha se synon të miratojë këtë vjeshtë një vaksinë Pfizer/BioNTech COVID-19 të përshtatur për dy nënvariante me përhapje të shpejtë të llojit Omicron, shkruan Euractiv.

Më të lehta por më infektive se llojet paraprake të virusit Covid, llojet BA.4 dhe BA.5 kanë ndihmuar në nxitjen e një vale rastesh të reja të sëmundjes në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) tha se kishte nisur një rishikim të hënën të një versioni të përshtatur të Pfizer që synon këto dy lloje, të cilat janë më të transmetueshme dhe më imunologjike se sa variantet e mëparshme.

“EMA pret të marrë aplikim për vaksinën e përshtatur BA.4/5 të zhvilluar nga Pfizer/BioNTech, e cila do të vlerësohet për miratim të shpejtë të mundshëm në vjeshtë”, tha një zëdhënës i EMA për AFP.

Kjo do të vinte “menjëherë pas” miratimit të pritshëm të dy vaksinave të tjera të përshtatura nga Pfizer dhe rivali i saj Moderna, të cilat synojnë si virusin origjinal COVID ashtu edhe nënvariantin e mëparshëm BA.1 të Omicron, tha zëdhënësi.

Si Pfizer ashtu edhe Moderna kishin paraqitur aplikime të veçanta për miratimin e këtyre vaksinave më 22 korrik, shtoi zëdhënësi.

EMA, e cila mbikëqyr barnat për Bashkimin Evropian 27-vendesh, ka thënë më parë se vaksinat e para të përshtatura nga Omicron mund të miratohen që në shtator.

Ndërsa vaksinat kanë ndihmuar në uljen e shtrimeve në spital dhe vdekjeve nga COVID, i cili u shfaq për herë të parë në Kinë në fund të vitit 2019, vaksinat aktuale kanë për qëllim kryesisht llojet e mëparshme të sëmundjes.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button