RMV, janë asgjësuar më shumë se 2.7 ton ushqime të pasigurta, qytetarët reagojnë ndaj produkteve të skaduara

Nga fillimi i vitit, deri në maj janë asgjësuar më shumë se 2,7 tonë ushqime të pasigurta, njoftojnë për Meta.mk nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë. Ata thonë se nga fillimi i vitit deri në fund të muajit të kaluar janë paraqitur 194 ankesa nga qytetarët për ushqim të pasigurt. Prej tyre, 7 ankesa janë bërë për dyshime për sigurinë e produkteve, 20 ankesa lidhur me shitjen e produkteve me afat të skaduar, 9 ankesa me pretendime për produkte me veti organoleptike të ndryshuara, 7 me pretendime për prani të ndotësve në produkte të caktuara të blera, ndërsa 4 ankesat lidhur me shitjen e produkteve që janë të shënuara në mënyrë të papërshtatshme, transmeton Portalb.mk.

“Vetëm në tre muajt e parë të këtij viti janë kryer mbi 12 mijë kontrolle. Për mospërputhjet e konstatuara janë shqiptuar gjithsej 1.384 masa. Janë marrë 942 vendime, janë kryer 320 edukime të operatorëve ushqimorë dhe janë paraqitur 23 kallëzime kundërvajtëse. Në tremujorin e parë të këtij viti nuk është paraqitur asnjë kallëzim penal. Si ushqim i pasigurt janë asgjësuar 38.399 kilogramë ushqime”, njofton AUV.

Inspektorët bëjnë kontrolle në pikat kufitare. Është ndaluar hyrja e tri ngarkesave me ushqime të importuara me origjinë shtazore, me peshë totale 33.898 kilogramë, ndërsa asnjë ngarkesë e pasigurt nuk është asgjësuar me këtë lloj ushqimi.

“Vitin e kaluar nga ana e veterinerëve zyrtarë dhe inspektorët e ushqimit janë kryer gjithsej 49.590 inspektime dhe janë shqiptuar gjithsej 6.760 masa inspektimi”, thonë nga agjencia.

Ankesat në fushën e sigurisë ushqimore në vitin 2021 i referoheshin mosmirëmbajtjes së sistemeve të kontrollit nga prodhuesit dhe mos zbatimit të masave lidhur me kovid-19, më pas produkteve të skaduara, ndotësve/kontaminuesve dhe mbetjeve, produkteve me veti organoleptike, mashtrimi i cilësisë dhe ushqimit, si dhe dyshimi për helmim nga ushqimi.

Në kuadër të veprimeve për ankesa dhe propozime janë sjellë 114 vendime, janë marrë 34 mostra/mostra për analiza laboratorike, janë inkasuar 54 gjoba, janë kryer 28 edukime dhe janë inicuar 3 procedura për kundërvajtje.

Si të pasigurta, duke vepruar sipas ankesave të parashtruara, shërbimet inspektuese gjatë vitit të kaluar kanë asgjësuar rreth 4 tonë ushqime.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button