U shkatërrua grupi i “hakerave” që vodhën mbi 1.4 milion euro

7 persona janë vënë në prangat e policisë Greke për shkak se akuzohen se kishin krijuar një organizatë kriminale duke mashtruar 231 persona të cilëve u kanë zhvatur nga llogaritë bankare 1.4 milion euro. Deri më tani mund të keni dëgjuar për tregtarë mashtrues të makinave të përdorura, të cilët marrin paradhënie për makina që nuk ekzistojnë, raporton ABC.

Tani duket se “loja” ka ndryshuar dhe me përdorimin e teknologjisë mashtruesit shfaqen si blerës të makinave të përdorura që shiten përmes reklamave elektronike, por në vend që të depozitojnë një paradhënie përmes bankës në internet për të marrë automjetin, ata fitojnë qasje në llogaritë elektronike bankare të tregtarëve që shesin makinat e tyre dhe i zbrazin plotësisht.

Hetimet tregojnë se grupi kontrollohej nga 4 anëtarë, ndërsa 15 të tjerë ishin të shpërndarë në zona të ndryshme.

Përveç Igumenicës , 7 arrestime janë bërë në Akai, Argolidë, Arkadia dhe Korinth , nga të cilët kreu dhe 3 anëtarë të bazës së grupit.

SKEMA

Fillimisht ata kërkuan dhe gjetën në internet reklama që lidhen me shitjen kryesisht të automjeteve por edhe mallra dhe shërbime të tjera. Më pas ata kanë kontaktuar me telefon viktimat e mundshme dhe kanë shprehur interes për blerjen e produkteve dhe me pretekstin e pagesës së menjëhershme në llogarinë e tyre bankare , duke nxjerrë artificialisht informacionin e nevojshëm dhe kodet e identifikimit për të hyrë në bankën elektronike të tyre. (të tilla si emri i përdoruesit, kodet personale, numrat e llogarive bankare, kodet e konfirmimit të transaksionit, etj.).

Pasi kishin akses në aplikacionin elektronik të viktimave, ata transferuan para nga llogaritë bankare të viktimave në llogaritë me bashkëpunëtorët e tyre përfitues.

Më pas, anëtarët periferikë të organizatës , duke pasur karakteristikat e tyre të mbuluara për të mos u regjistruar nga qarqet e mbyllura të monitorimit , tërhiqnin menjëherë paratë që ishin transferuar në llogaritë e “biznesit” nëpërmjet bankomateve , përpara se viktima të kuptonte mashtrimin ndaj tyre .

Karakteristike është se anëtarët e organizatës janë kujdesur më parë që të maksimizojnë tavanin e transfertave të parave të llogarive bankare të viktimave, në mënyrë që ata të mund t’ua kalojnë të gjithë shumën e parave që kanë gjetur. Në rast se shuma e parave ishte më e lartë se kufiri, ata e “thyen” shumën në shuma individuale duke e ndarë në më shumë llogari “biznesi” .

Gjithashtu, për komunikimet e tyre me njëri-tjetrin dhe me viktimat e mundshme, ata përdorën vetëm lidhje telefonike me numra të panjohur që i ndërronin vazhdimisht.

Paratë e fituara nga anëtarët e organizatës u përdorën për jetën e tyre luksoze , për blerjen e makinave me kuaj fuqi të mëdha , renovime dhe blerje shtëpish dhe investime në dyqane.

Gjatë kontrollit në banesat e të arrestuarve janë gjetur dhe konfiskuar gjithsej 5 makina , një kamion, një motoçikletë , 3 televizorë, 6 laptop dhe tablet, një armë gjahu , një pistoletë , 4 karta bankare , 25 celularë , 14 celularë të tjerë. Kartë me parapagesë, 3 karta SIM dhe një shumë prej 3180 euro.

Në mbarë vendin janë hetuar 231 raste të mashtrimit, nga të cilat anëtarët e organizatës kanë marrë gjithsej mbi 1.400.000 euro.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button