fbpx

Lidhje personale dhe profesionale midis Orbanit dhe pronarit të ri të Euronews

Firma e kapitalit sipërmarrës që ka vendosur të blejë median pan-evropiane Euronews ka lidhje të gjata personale dhe profesionale me kryeministrin hungarez Viktor Orbán, i cili ka tërhequr kritika të gjera për shkak se kohëve të fundit ka përkeqësuar pluralizmin mediatik në Hungari, raporton Euroactiv.

Mario David, pjesëtar i Parlamentit Evropian dhe babai i shefit ekzekutiv të Alpac Capital, Pedro Vargas David, është bashkëpunëtor dhe këshilltar për një kohë të gjatë i Orbanit, i cili këtë vit u bë lideri i parë i BE-së që i shtohet listës vjetore të “grabitqarëve të lirisë së shtypit” të Reporterëve pa Kufij (RSF).

Euronews, i cili në lançimin e tij në vitin 1992 u parashikua si version evropian i CNN-it, është goditur nga vështirësi financiare vitet e fundit, por që atëherë ka parë një kthesë në fatin e tij.

Sipas marrëveshjes së shpallur të premten e kaluar (17 dhjetor), Alpac Capital, që ka zyra në Lisbonë, Budapest dhe Dubai, do të blejë aksionet e 88% të Euronews nga grupi aktual i shumicës, miliarderi egjiptian Naguib Sawiris.

Sipas ueb-faqes së qeverisë hungareze, Mario David, i cili shërbeu si anëtar i PE-së midis viteve 2009-2014, si dhe nënkryetar i grupit të Partisë Popullore Evropiane, aktualisht i ofron Orbanit “këshilla ekspertësh për Bashkimin Evropian” pa pagesë, sipas një kontrate që do të zgjasë deri në fund të vitit.

Në vitin 2016, Davidit në Lisbonë nga Orbáni iu dhurua Kryqi i Mesëm i Urdhrit Hungarez të Meritës. Çmimi iu dha, siç tha në atë kohë Presidenti i Hungarisë János Áder, për “përparimin e tij të vazhdueshëm të interesave dhe aspiratave hungareze dhe përmirësimin e perceptimit të Hungarisë në Evropë”.

Dy politikanët kishin qenë miq të ngushtë gjatë njëzet e pesë viteve, tha David në fjalimin e tij të pranimit dhe kanë udhëtuar së bashku duke marrë pjesë në ngjarje nëpër Evropë.

Media hungareze ka raportuar gjithashtu për lidhjet shefit ekzekutiv Pedro Vargas David me vendin, veçanërisht për menaxhimin e Alpac Capital të Fondit të Kapitalit Sipërmarrës të Evropës Lindore-Perëndimore prej 20 milionë eurosh i nisur në vitin 2017 për të mbështetur rritjen e NVM-ve në Hungari, Portugali dhe vende të tjera.

Hungaria këtë vit u rendit në vendin e 92-të nga 180 vende në Indeksin vjetor të Lirisë së Shtypit Botëror të RSF-së dhe ka qenë objekt i vëmendjes në rritje për shkak të rritjes së sulmeve qeveritare dhe marrjes nën kontroll të mediave të pavarura, së bashku me vendosjen e kufizimeve më të mëdha në punën dhe aksesin e gazetarëve ndaj informacioneve.

Një zëdhënës i Alpac Capital, i cili synon të zgjerojë Euronewsin në një nivel shumë më të gjerë evropian, për EURACTIV tha se “çdo shqetësim për ndikim të mundshëm në lirinë editoriale të Euronews është i pabazë”.

Zëdhënësi tha se Pedro Vargas David kishte folur me punonjësit e Euronews në fillim të kësaj jave “ku ai tregoi angazhimin e tij për Evropën dhe përkrahjen e parimeve thelbësore të Bashkimit si demokracia dhe liria”, dhe shtoi:

“Nuk do të ketë konfuzion të roleve midis pronarit dhe stafit të redaksive”.

Euronews ka qenë i financuar nga Komisioni Evropian, me të cilin ka një marrëveshje që nuk përmban detyrime direkte financimi, por lehtëson krijimin e kontratave individuale të financimit.

Sipas Radios Evropa e Lirë, një zëdhënës i Komisionit kishte thënë se ekzekutivi i BE-së nuk ka asnjë interes dhe as ndonjë përfshirje në punët e brendshme të Euronews.

“Ne po ndjekim nga afër zhvillimet për t’u siguruar që çdo ndryshim në menaxhimin e kompanisë ose rrjedhat e punës editoriale të mos ndikojnë në marrëveshjet tona kontraktuale”, shtoi zëdhënësi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button