Ymrane Jonuzi: Gjatë aktiviteteve tona siguria e çdo bjeshkatari është prioriteti ynë (VIDEO)

Ngjitja nëpër male është bërë trend kohën e fundit. Në Maqedoni janë një sërë klubesh të cilat organizojnë ngjitje çdo javë nëpër male. Klubi Malor “Gryka e Dervenit” e bën këtë gjë që nga viti 2017. Ky klub u formua nga dashamirë, bjeshkatarë dhe entuziastë nga komuna e Sarajit dhe udhëhiqet nga Ymrane Jonuzi. Qëllimi i tyre ishte që të avancojnë bjeshkatarinë, promovimin e shtigjeve malore dhe turizmin rural jo vetëm në Komunën e Sarajit por edhe më gjërë, shkruan Portalb.mk.

“Aktivitetet tona janë konform plan-programit vjetor për ngjitje dhe ecje nëpër bjeshkë. Ky plan është perpiluar nga kryesia e klubit dhe këto aktivitete ne i zhvillojmë gjatë gjithë vitit. Perveç ecjeve në mal, plan-programi ynë parasheh edhe projekte kryesisht për mbrojtjen e mjedisit dhe senzibilizimin e popullatës.” tha Ymrane Jonuzi, kryetare e Klubit Malor “Gryka e Dervenit”.

Gjatë këtij viti ata organizuan disa projekte. Në tetor ata pastruan Kanjonin e Matkës, ku më pas vazhduan ecjen në majën Pamiri. Aktiviteti tjetër që u krye me sukses ishte edhe organizimi i shkollës dimërore në Kodrën e Diellit.

This slideshow requires JavaScript.

“Çdo dashamir i natyrës që ka vullnet dhe deshirë për të eksploruar, me shpirt avanturistik, me kondicion psikofizik mund të bashkangjitet në ecje. Shtigjet më të përshtatshme për fillestarë janë ato të lehtat dhe të mesmet. Kryesisht ne kemi shtigje posaçërisht për fillestarë që të mund të bëjnë hapin e parë në bjeshkatari.” tha Jonuzi.

Përgatitjet që duhet t’i ketë me vete çdokush për të bërë ngjitje të sigurt dhe komode janë kepucë, shkopinj, xhaketa, një çantë në krah dhe kondicion psikofizik.

Siguria e çdo bjeshkatari është prioriteti ynë. Nëse respektohet udhëheqësi i grupit atëherë nuk ka gjasa të ndodhë ndonjë aksident apo lëndim. Paraprakisht i informojmë bjeshkatarët dhe fillestarët për rregullat e ecjes dhe respektimin e tyre. Normal se ekzistojnë rreziqe gjatë ecjes, por, me një vemendje dhe vëzhgim të posaçëm nga udhëheqësi i grupit ato mund të parashikohen dhe të parandalohen. Prandaj është shumë e rëndësishme që prej fillimi dhe deri në fund të ecjeve apo marshrutave që i kemi duhet respektaur urdhërat e udhëheqësit të grupit.” u shpreh Ymrane Jonuzi.

Ecjet e tyre i realizojnë nëpër Malet e Grykës së Dërvenit, Malit Sharr, në Kosovë, Shqipëri, Itali, Bullgari dhe Greqi. Ngjitjet bëhen gati çdo të diel, ku lajmërimet bëhen mes rrjeteve sociale.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button