fbpx

Analizë e IFIMES: Shqiptarët në RMV ia dorëzojnë shtetin Rusisë?

Instituti Ndërkombëtar për Studimet e Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) në Lubjanë analizon rregullisht ngjarjet aktuale në Lindjen e Mesme, Ballkan dhe në mbarë botën.  IFIMES ka përgatitur një analizë të situatës aktuale politike në Maqedoninë e Veriut me rastin e seancës së Kuvendit të Maqedonisë për mocion të mosbesimit ndaj qeverisë aktuale, njofton Portalb.mk.

Në Kuvendin e Maqedonisë së Veriut më 11 nëntor 2021 do të mbahet seanca e besimit ndaj qeverisë.

Para syve të opinionit maqedonas dhe atij ndërkombëtar po zhvillohet faza e fundit e operacionit sekret të inteligjencës “Kërcimi i kalit”, i cili synon kthimin e Nikolla Gruevskit (VMRO-DPMNE) në Maqedoninë e Veriut dhe rrëzimin e qeverisë aktuale.

Instituti Ndërkombëtar IFIMES ka paralajmëruar opinionin se Zoran Zaev (LSDM) dhe qeveria e tij do të rrëzohen pas zgjedhjeve lokale dhe se ky skenar aktualisht është në fazën përfundimtare të realizimit.  Procesi filloi publikisht me publikimin e “non-papers” që i atribuohen kryeministrit slloven Janez Jansha (SDS).  Dy procese paralele destabilizimi po ndodhin në Maqedoninë e Veriut dhe Bosnje-Hercegovinë, të dyja të koordinuara nga Budapesti.  Si rrjedhojë, parashtrohet pyetja e logjikshme se cili është roli i Sllovenisë si presidencë e radhës e BE-së dhe kryeministrit të saj Janez Jansha në këto procese.

Prioritet i zhbërjes së regjimit Gruevski – Mijalkov – Kamçev

Ndonëse u dënua me dy vjet burg, Nikolla Gruevski u arratis nga vendi dhe gjeti strehim dhe mbrojtje politike te kryeministri hungarez Viktor Orbán (Fidesz).  Regjimit të Nikolla Gruevskit i atribuohet se nxori në mënyrë të paligjshme mbi pesë miliardë eurove jashtë vendit si dhe për përgjimin e paligjshëm të mbi 25 mijë qytetarëve, ndërsa biznesmenët u detyruan t’i paguajnë regjimit “reket”.  Rregullisht prodhoheshin konflikte ndëretnike, të cilat sollën pasiguri dhe frikë te qytetarët.  Kjo për pasojë bëri pasurim të madh të Gruevskit dhe individëve rreth tij.

Disa kryeministra, të cilët vijnë nga radhët e Partisë Popullore Evropiane (EPP) dhe po punojnë për kthimin e tij në Maqedoninë e Veriut, po mbështesin hapur gjithashtu Gruevskin, ndërsa një pjesë e parave maqedonase të grabitura nga regjimi i Gruevskit po investohen në vendet e tyre.

Shërbimet e inteligjencës kanë zbuluar dhe lokalizuar më shumë se 160 portale mediatike, të cilat prodhojnë (fake news) dhe skandale me qëllim të shkaktimit të kaosit dhe diskreditimit në radhë të parë të kryeministrit Zoran Zaev dhe ministrit të Brendshëm Oliver Spasovski (LSDM).  Kjo është e lidhur me Adinamic Media, një kompani që drejton faqet e internetit që mbështesin partinë opozitare VMRO-DPMNE. Adinamic Media është e lidhur me rrjetin televiziv publik hungarez Magyar Televizo (MTV), i cili favorizon partinë kryesore Fidesz të kryeministrit Viktor Orbán.

Analiza tregoi se Sasho Mijalkov dhe Orce Kamçev kishin kontroll mbi të gjithë sistemin gjyqësor dhe policor në Maqedoninë e Veriut, me përjashtim të prokurorëve Lençe Ristovska dhe Trajçe Pelivanov dhe ministrit të Brendshëm Oliver Spasovski, të cilët deri më tani kanë luajtur rol kyç në mbrojtjen e rendit kushtetues dhe sistemi policor-gjyqësor në shtet.  Në presionet dhe kërcënimet ndaj punës së institucioneve dhe bartësve të funksioneve kyçe ishte i përfshirë edhe djali i Sasha Mijallkovit.  Prandaj, prioritet është shpërbërja përfundimisht e regjimit Gruevski-Mijalkov-Kamçev.

Qeveria e Zoran Zaevit sundoi vetëm pjesërisht

Gjatë regjimit Gruevski-Mijalkov, në Maqedoninë veriore u krijua një qendër joformale e pushtetit, e cila ishte një simbiozë e politikës, tajkuneve dhe mafias me mbështetjen e inteligjencës nëntokësore dhe që në fakt sundonte vendin. Fatkeqësisht, qeveria aktuale maqedonase ka sunduar vetëm pjesërisht, duke dështuar të mposht plotësisht qendrat informale të pushtetit dhe të shpërbëjë regjimin Gruevski-Mijalkov-Kamçev, i cili në mënyrë subversive vepron kundër qeverisë me një shumë të madhe parash për ta rrëzuar atë dhe për të rivendosur Maqedoninë e Veriut.  Veprimtaritë e këtyre qarqeve janë të drejtuara edhe kundër Marrëveshjes së Prespës, e cila theu izolimin e vendit dhe mundësoi anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në NATO, që është një sukses historik i atij vendi, sepse u bë anëtare e Aleancës së Shteteve Moderne dhe Demokratike. , dhe me këtë garantoi integritetin territorial dhe sovranitetin e saj, e cila është veçanërisht e rëndësishme për shkak të aspiratave tashmë të njohura ndaj territorit maqedonas.  Këto qarqe janë përfaqësues të interesave ruse në Maqedoninë e Veriut dhe në rajon.

Forca e qendrës joformale të pushtetit ilustrohet nga kontakti i regjistruar i paautorizuar i prokurores publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit, Vilma Ruskovska, me Sasha Mijalkov në vitin 2020 në një kafene në Shkup.  Prokurorja Ruskovska edhe pse nuk e ka trajtuar rastin Orce Kamçev ka kërkuar që të informohet për ekspertizën e profesionit ekonomiko-financiar, e cila është e papranueshme dhe e kundërligjshme.

Analistët mendojnë se treshja Nikolla Gruevski – Sasho Mijallkov – Orce Kamçev ka hasur në pengesa dhe rezistencë në veprimtarinë e tyre në institucionet e shtetit maqedonas, veçanërisht me kryeministrin Zaev dhe ministrin e Brendshëm Oliver Spasovski dhe për këtë arsye është intensifikuar sulmi për rrëzimin e pushtetit aktual pas zgjedhjeve lokale.

Kryetarja e Shkupit Arsovska – kandidat manxhurian

Krijuesit e operacionit të sigurisë-zbulimit “Kërcimi i kalit” në Budapest nuk janë plotësisht të kënaqur me udhëheqjen e VMRO-DPMNE-së, sepse një pjesë e madhe e kuadrove janë mjaft të komprometuar dhe të shpenzuar dhe se ndaj tyre po zhvillohet procedura penale.  Prandaj duhej gjetur një person, i cili nuk ishte i ngarkuar me hipotekat e deklaruara.  Është gjetur një simbol i ri për rrëzimin e pushtetit aktual në personin e Danela Arsovskës, kryetares së sapozgjedhur të Shkupit, e cila kandidoi zyrtarisht si kandidate e pavarur e që,  në thelb është projekt i Nikolla Gruevskit dhe VMRO-DPMNE-së.  Arsovska deri më tani ka mbajtur poste të ndryshme me bekimin e VMRO-DPMNE-së, e njëkohësisht është konsull nderi i Hungarisë dhe qytetare e Bullgarisë, gjë që e prezanton gjallërisht si kandidate “manxhuriane”.

Analistët besojnë se operacioni i sigurisë dhe inteligjencës “Kërcimi i kalit” deri më tani është realizuar dhe realizuar me sukses, me parashikime se së shpejti do të rrëzojë qeverinë e Zoran Zaevit, do të ndalojë demokratizimin e Maqedonisë së Veriut dhe do të nisë proceset politike duke anuluar Marrëveshjen e Fqinjësisë me Bullgarinë, Marrëveshjen e Prespës, Marrëveshjen e Ohrit, por vënë në pikëpyetje edhe besueshmërinë e anëtarësimit të Maqedonisë në NATO.  Tashmë nuk bëhet fjalë për fatin politik të Zoran Zaev, por për fatin dhe ardhmërinë e Maqedonisë së Veriut si shtet, por edhe si rajon.

Analistët paralajmërojnë se qytetarët nuk janë plotësisht të kënaqur me ritmin e ndryshimeve dhe zhvillimit shoqëror të Maqedonisë së Veriut, gjë që mund të konsiderohet disi e justifikuar.  Megjithatë, hulumtimi ka treguar se Maqedonia e Veriut është ende e ndikuar fuqishëm nga qendra joformale e pushtetit, e simbolizuar nga treshja Gruevski-Mijalkov-Kamçev, dhe ende mban një pjesë të vendit “rob” dhe vepron në mënyrë subversive kundër qeverisë për të prodhuar pakënaqësi. pjesërisht dhe pati sukses.  Prodhimi i pakënaqësisë është në funksion të rrëzimit të pushtetit, duke pasur parasysh se kanë fonde të konsiderueshme, dhe zgjedhjet lokale ishin një mundësi tjetër për të rrëzuar qeverinë e Zoran Zaevit, gjegjësisht për të destabilizuar Maqedoninë e Veriut dhe për t’i kthyer gjithçka shtetit para vitit 2017. Analistët paralajmërojnë se NATO ka nënvlerësuar kërcënimet e sigurisë ndaj Maqedonisë së Veriut, të cilat lidhen me veprimin intensiv të faktorit rus në atë vend dhe faktin se Maqedonia e Veriut po përballet me një kthesë historike dhe situatën më të vështirë që nga pavarësia në 1991.

Një përpjekje e ngjashme e “kandidatit manxhurian” ishte bërë në zgjedhjet presidenciale kur Nikolla Gruevski gjegjësisht VMRO-DPMNE u përpoqën të kryenin një lloj kundërrevolucioni në përgjigje të “revolucionit shumëngjyrësh” përmes kandidates së saj Gordana Siljanovska Davkova, me ndihmën e saj të faktorit rus dhe të disa shqiptarëve, situata para ndryshimeve demokratike, të fshihet memoria kolektive e gjithçkaje që ka ndodhur gjatë qeverisjes së VMRO-DPMNE-së, sepse performancat e saj janë bazuar në injorimin e 11 viteve të qeverisjes së dyshes Nikolla Gruevski (VMRO -DMPNE) – Sasho Mijalkov dhe pasoja katastrofike.

Shqiptarët e Maqedonisë ia dorëzojnë shtetin Rusisë?

Analistët besojnë se urdhri ekzekutiv i presidentit amerikan Joseph Biden është paralajmërim dhe mesazh për të gjithë në rajonin e Ballkanit Perëndimor, por edhe për autoritetet maqedonase që të intensifikojnë luftën kundër krimit dhe korrupsionit dhe të kundërshtojnë fenomenet negative dhe individët që mund të kërcënojnë paqen rajonale stabilitetin dhe prosperitetin.

Për Republikën e Maqedonisë së Veriut është e një rëndësie të veçantë që të gjithë ata që pengojnë ose nuk e njohin Marrëveshjen e Prespës, e cila solli paqe, stabilitet dhe prosperitet në Maqedoninë e Veriut, të sanksionohen dhe të përfshihen në “listën e zezë” të administratës amerikane.  Me ardhjen në pushtet të qeverisë aktuale në vitin 2017, në atë vend nuk u regjistruan më incidente ndëretnike.  Sipas indekseve ndërkombëtare, Maqedonia veriore është vendi më i sigurt në Ballkanin Perëndimor.

Analistët mendojnë se është fakt i habitshëm që një pesë e shqiptarëve janë në funksion të realizimit të interesave ruse.  Ngjarjet e prapaskenës në skenën politike maqedonase tregojnë se disa shqiptarë ende po punojnë ngushtë me VMRO-DPMNE-në dhe Nikolla Gruevskin.  Bashkëpunimi i shqiptarëve të Maqedonisë me rusët nuk është i regjistruar në historinë moderne të shqiptarëve, të cilët i ndërtuan marrëdhëniet e tyre strategjike në radhë të parë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.  Ngjarjet në Maqedoninë e Veriut janë veçanërisht të rrezikshme, sepse në të njëjtën kohë ato janë të sinkronizuara me ngjarjet në Bosnje dhe Hercegovinë, të cilat kërcënojnë një destabilizim të ri të rajonit, duke mos përjashtuar konfliktet e armatosura.  Definitivisht, një pjesë e shqiptarëve do të rreshtohen në anën e Rusisë me lëvizjet e tyre të gabuara politike dhe do t’ia dorëzojnë Republikën e Maqedonisë së Veriut Rusisë, duke tradhtuar kështu besimin e votuesve shqiptarë.

Është indikativë, se dy shtete të rajonit, që janë anëtare të NATO-s dhe BE-së, po marrin pjesë aktive në Operacionin “Kërcimi i kalit”, njëri duke i ofruar azil Gruevskit dhe tjetri duke bllokuar Maqedoninë e Veriut për të filluar negociatat për anëtarësim në BE.  Të dy vendet kanë parti politike të të njëjtit mendim në partitë opozitare në Maqedoninë veriore. Kështu, këto dy shtete veprojnë drejtpërdrejt kundër interesave të organizatave në të cilat janë anëtarë.  Një veprim i tillë nuk është regjistruar në historinë e deritanishme të dy organizatave dhe ato tashmë duhet të jenë shqetësuese në Bruksel.  Presedan ky, që lidhet me sfidat dhe kërcënimet kryesore të sigurisë për Maqedoninë e Veriut, e që vijnë nga vendet anëtare të NATO-s, anëtare e të cilave është Maqedonia e Veriut.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button