Këshilli gjyqësor nuk e zgjodhi Xholevin për kryetar të Gjykatës Penale, por sipas ligjit e emëroi ushtrues detyre

Këshilli gjyqësor, gjyqtarin Ivan Xholev, nuk e zgjodhi kryetar, por e përcaktoi, në përputhje me ligjin, ushtrues detyre – kryetar të Gjykatës Themelore Penale, njoftoi zëdhënësi i Këshillit gjyqësor Ljubisha Arsiq, pasi VMRO-DPMNE para seancës së sotme akuzoi se emërimi i kryetarit aktual të gjykatës Ushtruesi i detyrës së kryetarit është vetëm për përmbushjen e agjendave politike, transmeton Portalb.mk.

Sipas Arsiqit, me rastin e emërimit të ushtruesit të detyrës Kryetari i Gjykatës Themelore Penale, Këshilli gjyqësor veproi në pajtim me nenin 89 të Ligjit për gjykatat, në të cilin theksohet:

Në rast të shkarkimit ose përfundimit të mandatit të kryetarit të gjykatës, deri në zgjedhjen e kryetarit të ri të gjykatës, Këshilli gjyqësor i Republikës së Maqedonisë së Veriut cakton ushtruesin e detyrës së kryetarit të gjykatës nga radhët e gjyqtarëve në gjykatë, i cili vitin e fundit është vlerësuar me notën më të lartë pozitive dhe në raport me gjyqtarët e tjerë ka marrë numrin më të madh të pikëve. Domethënë, Këshilli gjyqësor nuk zgjodhi kryetar, por emëroi në përputhje me ligjin ushtruesin e detyrës së kryetarit të Gjykatës Themelore Penale, gjyqtarin Ivan Xholev. Pse Këshilli Gjyqësor zgjedh kryetar ushtrues detyre? Përndryshe, ligji thotë se shpallja për zgjedhjen e kryetarit të gjykatës shpallet 60 ditë para përfundimit të mandatit, por këto 60 ditë janë prekur nga fushata e zgjedhjeve lokale. Zgjedhjet lokale ishin caktuar për në fillim të gushtit, ndërsa duke pasur parasysh rekomandimin e Komisionit antikorrupsion që Këshilli Gjyqësor nuk guxon të zgjedhë dhe shkarkojë gjyqtarë gjatë fushatës zgjedhore, thjesht nuk ishte e mundur të shpallej konkurs për zgjedhjen e kryetarit, tha Arsiq.

Ai theksoi se me rastin e emërimit të ushtruesit të detyrës Kryetari i gjykatës nuk kërkohet të shpallet konkurs. Në një të ardhme të afërt do të shpallet konkurs për zgjedhjen e kryetarit të Gjykatës Themelore Penale, si dhe të tri gjykatat e tjera themelore, Tetovës, Kumanovës dhe Resnjës.

“Përcaktimi i u.d kryetar kryhet që të mund që Gjykata Penale të funksionojë pa probleme, duke pasur parasysh proceset e rënda gjyqësore dhe duke pasur parasysh punën e gjerë të kësaj gjykate. Gjyqtari Xholev është emëruar për shkak të vazhdimësisë së punës dhe për shkak se gjykata nën udhëheqjen e tij është në listën e gjykatave moderne dhe sepse ky gjyqtar vlerësohet me notë të lartë për punën”, tha Arsiq.

Në rend dite të seancës së sotme është edhe kërkesa e një gjyqtari për kompensim të përcaktuar të shpenzimeve të transportit, si dhe Vendimi për ndërprerjen e detyrës gjyqësore për shkak të plotësimit të kushteve për pension.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button