fbpx

Qeveria ndërpreu ndërtimin e Qendrës pritëse për të huajt në Bardovcë – do të dislokohet siç kërkojnë banorët

Qeveria në seancën e djeshme ka marrë vendim për ndalimin e ndërtimit të Qendrës pritëse për të huaj në Bardovcë dhe zhvendosjen e saj në lokacion jashtë vendit të banuar. Kjo, siç është publikuar në profilin e Qeverisë në Facebook, vjen si përgjigje ndaj kërkesës së qytetarëve të Bardovcës dhe të Vollkovës, të cilët prej muajsh protestojnë kundër ndërtimit të qendrës, përcjell Portalb.mk.

“Qytetarët kishin dilema të arsyetuara për të cilat i janë drejtuar vazhdimisht institucioneve qendrore, Komunës së Karposhit dhe komunitetit ndërkombëtar. Në komunikim të drejtpërdrejtë me qytetarët e Bardovcës, Qeveria i respekton argumentet e tyre dhe në procedurë transparente do të kërkojë lokacion të ri jashtë vendit të banimit për të realizuar këtë projekt të rëndësishëm”, thuhet në njoftimin e Qeverisë në Facebook.

Për atë se çfarë do të jetë ky objekt ka pasur shumë spekulime. Duke filluar nga viti 2017, flitej se po ndërtohej një kamp për emigrantët, gjë që ndër vite u mohua nga një numër shumë i vogël i njerëzve që erdhën në vendin tonë dhe pothuajse asnjë prej tyre nuk donte të qëndronte këtu.

MPB-ja më pas njoftoi se bëhet fjalë për qendër pritjeje për të huajt, gjegjësisht objekt i ri për “shtëpinë ekzistuese të frikës” në Gazi Babë, e cila nuk i plotëson as kushtet minimale njerëzore.

Në tabelën e vendosur në vetë lokacionin ku ndërtohet shkruan se bëhet fjalë për një projekt të financuar nga BE-ja prej 1.5 milionë eurosh, përmes programit IPA 2016 “Migrimi dhe azili, menaxhimi i kufirit dhe Lufta kundër terrorizmit dhe krimit të organizuar.

Katër vite më vonë, me protestat e banorëve u ringjall përsëri kjo ide – se po ndërtohet një qendër pritjeje për migrantët.

Nga MPB disa herë kanë deklaruar se ajo që po ndërtohet aty nuk ka të bëjë me emigrantët, por është qendër për të huajt dhe jo qendër e re, por vetëm objekt i ri që duhet që përgjithmonë ta dërgojë në histori atë objekt që ndodhet në Gazi Babë.

“Qendra e pritjes e vendosur në Gazi Babë është krejtësisht jokompatibil për çka është destinuar dhe për këtë arsye do të ndërtohet një e re në zëvendësim të asaj ekzistuese. Në vitet e kaluara, edhe pse disa herë janë kryer punime ndërtimore për përmirësimin e kushteve të akomodimit, ky objekt ende nuk mund të plotësojë nevojat për sigurimin e standardeve të nevojshme për akomodimin e të huajve, veçanërisht për kategoritë vulnerabël të personave – gra, fëmijë, persona. nevoja të veçanta”, theksoi MPB.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button