Radev: Respektimi i të drejtave të bullgarëve në Maqedoninë e Veriut është paradhoma për anëtarësim në BE

Respektimi i të drejtave të bullgarëve në Republikën e Maqedonisë së Veriut është paradhoma për integrimin e saj në Bashkimin Evropian, porositi sot presidenti bullgar, Rumen Radev, transmeton Portalb.mk.

Radev ka komentuar edhe temën për varrezat e shkatërruara bullgare ushtarake në Maqedoni dhe ka thënë se rastin e hetojnë Ministria e Punëve të Jashtme bullgare dhe Ministria e Mbrojtjes.

“Ajo do të vërtetohet në vijim por, bëhet fjalë për proces sistematik të debullgarizimit dhe proces i shkatërrimit të trashëgimisë bullgare kulturore – historike në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Jo rastësisht e kam parashtruar pikërisht këtë çështje në Këshillin në Lublanë. Kjo është paradhoma e derës për integrimin e Maqedonisë së Veriut në BE – të drejtat e Bullgarëve, jo diskriminimi, si dhe integrimi i tyre i plotë në jetën kulturore, ekonomike, shoqërore dhe politike në këtë vend. Është jashtëzakonisht e rëndësishme mbështetja jonë për kërkesat e tyre të njihen në Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe të shpallen në mënyrë solemne nga presidente, qeveria dhe Kuvendi”, shtoi Radev.

Bullgaria, siç tha ai, do të reagojë në mënyrë kategorike dhe nuk do të lë më asnjë raste të këtillë, sepse debullgarizimi dhe diskriminimi i njerëzve me identitet bullgar në Republikën e Maqedonisë së Veriut ka qenë problem i vërtetë.

Përndryshe, Bullgaria është kundër pranimit të Maqedonisë së Veriut për shkak të mosmarrëveshjeve historike dhe gjuhësore. Por edhe nëse ka ndonjë marrëveshje, gjendja e keqe pasqyron paralizën e planit të BE -së që të ndërtojë “unazë miqsh” nga Ukraina në Tunizi, duke ofruar lidhje më të ngushta, por edhe tregti dhe ndihmë.
Bullgaria nga fundi i vitit 2020, bllokoi fillimin e negociatave midis Maqedonisë së Veriut dhe BE -së dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare. Të dy vendet nënshkruan Marrëveshje për Fqinjësi të Mirë në vitin 2017, por përfaqësuesit e të dy vendeve kanë fajësuar njëri -tjetrin për shkeljen e marrëveshjes.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button