fbpx

Njerëzit që konsumojnë mish përjetojnë nivele më të ulëta të depresionit dhe ankthit në krahasim me veganët

Një përmbledhje e hulumtimit të botuar më 18 qershor 2020 thotë se njerëzit që konsumojnë mish, mesatarisht përjetojnë nivele më të ulëta të depresionit dhe ankthit, shkruan Sapien Jounrnal, transmeton Portalb.

Është vlerësuar se 5% e amerikanëve, 8% e kanadezëve dhe 4.3% e gjermanëve ndjekin një dietë vegjetariane. Shumica e evro-amerikanëve përmendin shqetësimet në lidhje me ndikimin e konsumit të mishit dhe kultivimit të mishit në mjedis dhe mirëqenien e kafshëve si arsye për vegjetarianizmin e tyre. Vegjetarianët në Indi, nga ana tjetër, ku përbëjnë 30% të popullsisë, kryesisht citojnë etikën e pastërtisë ose besimet fetare. Vegjetarianët të cilët nuk janë të motivuar nga shqetësimet etike, mjedisore ose të pastërtisë, motivohen nga përfitimet e supozuara shëndetësore të vegjetarianizmit.

Një meta-analizë e kohëve të fundit nga Urska Dobersek shqyrtoi lidhjen midis konsumit të mishit dhe dy psikopatologjive – depresioni dhe ankthi. Lidhja midis vegjetarianizmit dhe shëndetit mendor është një çështje e diskutueshme në shkencën e shëndetit, me studime që raportojnë efekte të dobishme dhe të dëmshme të abstenimit të mishit. Sidoqoftë, vegjetarianizmi dhe veganizmi janë bërë gjithnjë e më të popullarizuara si stil jetese “më të shëndetshme”.

Studiuesit ekzaminuan 20 punime të botuara nga 2001 deri në 2020, për të shqyrtuar dallimet në depresion dhe ankth midis abstinentëve të mishit dhe konsumatorëve të mishit.

Studiuesit gjetën një lidhje të rëndësishme midis konsumit/abstenimit të mishit dhe incidencës së depresionit dhe ankthit, me individët që konsumojnë mish kishin nivele mesatare më të ulëta të depresionit dhe ankthit sesa ata që abstenonin nga mishi. Në mënyrë thelbësore, ata zbuluan se ndryshimi në nivelet e depresionit dhe ankthit ishte më i madh në studimet me cilësi të lartë në krahasim me studimet me cilësi të ulët.

Studiuesit, megjithatë, bëjnë kujdes kundër imputimit të marrëdhënieve shkakësore midis konsumit/abstenimit të mishit dhe depresionit ose ankthit (të dhënat ishin të pamjaftueshme për të hetuar marrëdhëniet shkakësore). Për më shumë  informata rreth studimit, mund të klikoni në këtë link.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button