fbpx

Një gjyqtar shqiptar u emërua anëtar i Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës

Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut ka emëruar për gjykatës të ri të huaj të Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës, një shqiptar. Bëhet fjalë për gjyqtarin nga Shqipëria, Ledi Bianku, ka shkruar të martën Klix.ba. Deri më tash nuk ishte e mundur të arrihej konsensusi mes tre anëtarëve të Presidencës së Bosnjës për një gjyqtar të huaj të Kushtetueses dhe kundërshtari më i madh ishte anëtari serb i Presidencës, Milorad Dodik, raporton Koha.net.

Presidenca e Bosnjës më herët i ka nisur letër Gjykatës Evropiane, ku thuhej se për shkak të bllokadës nga anëtari i entitetit serb, është e pamundur të bëhen konsultimet në lidhje me emërimin e një gjyqtari.

“Kryetari i Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë-Hercegovinës Mato Tadiq mori njoftimin nga kryetari i Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Robert Span, se ai kishte emëruar Ledi Biankun si gjyqtar të ri ndërkombëtar në Gjykatën Kushtetuese të Bosnjës, në përputhje me nenin VI.1.a) të Kushtetutës së Bosnjës”, u bë e ditur nga Gjykata Kushtetuese e Bosnjës të martëm, përcjell Klix.ba.

Dodik, ithtar për ndarjen e Republika Sërpskas nga Bosnja, së fundi tha se gjyqtari i ri i mundshëm në Gjykatën Kushtetuese të Bosnjës është një shqiptar dhe se ai është produkt i lobimit nga ana e myslimanëve nga Sarajeva dhe se Republika Sërpska nuk ka arsye të besojë në objektivitetin e tij.

Dodik është shprehur edhe kundër emërimit të përfaqësuesit të ri të lartë ndërkombëtar për Bosnjën, Christian Schmidt.

Sistemi juridik e politik në Bosnjë është i ndërtuar në atë mënyrë ku janë përfshirë të tri komunitet kryesore: boshnjak, serb e kroat me ndërkombëtarët si vëzhgues, por edhe me fuqi veprimi.

Po kush është Ladi Bianku? Ai ishte gjyqtar i Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe profesor i asociuar në Universitetin e Strasburgut në Francë. Bianku më parë ka punuar edhe si anëtar i Komisionit të Venecias.

Në periudhën 2000 – 2007, ai shërbeu si këshilltar i presidentit të Shqipërisë dhe mbajti funksione të tjera që lidhen me Qeverinë e Shqipërisë.

Më 2006, parlamenti i Shqipërisë e zgjodhi atë president të Këshillit Kombëtar të Radiotelevizionit të Shqipërisë.

Nga gjuhet e huaja, flet anglisht, frëngjisht dhe italisht.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button