fbpx

Zabërçanec: Qeveria e RMV-së më transparentja në rajon si rezultat i vullnetit për llogaridhënie dhe komunikim të përgjegjshëm

Koordinatori nacional për komunikime strategjike në Qeveri, Marjan Zabërçanec, online mori pjesë në një konferencë rajonale kushtuar hapjes së institucioneve ekzekutive në rajon, e cila u mbajt dje në Podgoricë. Për kujdesin e principeve të transparencës dhe llogaridhënies në fushën ekzekutive folën edhe përfaqësuesit e institucioneve qeveritare dhe organizatave joqeveritare nga Mali i Zi, Bosnja dhe Hercegovina dhe Serbia, transmeton Portalb.mk.

“Drejt përfaqësimit të këtyre parimeve në rajon, Rrjeti rajonal i OJQ -ve” Llogaridhënia, teknologjia dhe rrjeti i hapjes institucionale në Evropën Juglindore “(ACTION SEE), përgatiti vlerësim të gjendjes së qeverisjes së mirë të kuvendeve dhe degëve ekzekutive të qeveria qendrore e vendeve nga Ballkani Perëndimor, sipas së cilës Maqedonia e Veriut është e para, pasuar nga BeH, Mali i Zi dhe Serbia. Sipas matjeve dhe kritereve të deritanishme të hapjes, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut renditet si më e hapura sipas nivelit të hapjes dhe transparencës në rajon, i cili plotëson deri në 83.4 përqind të kritereve”, thuhet në njoftim.

Zabërçanec foli në kuadër të panelit “Hapja e fuqisë ekzekutive të Ballkanit Perëndimor dhe Malit të Zi”.

“Jemi krenarë që jemi përsëri në vendin e parë përsa i përket hapjes dhe transparencës në rajon. Të jesh në vendin e fundit në vitin 2016, të arrish vendin e parë dhe të mbash vendin e parë për tre vjet rresht, do të thotë vullnet, vendosmëri, punë e përkushtuar dhe përgjegjësi. Kjo Qeveri ka treguar nivel të lartë të vullnetit politik për hapjen e institucioneve. Vendosim rregulla dhe standarde në mënyrë që transparenca të mos varet më nga vullneti politik dhe kush është në pushtet, por ta bëjmë atë praktikë të vendosur që është e detyrueshme për çdo institucion. Me krijimin dhe miratimin e Strategjisë, Qeveria ka treguar qëllim serioz për instalimin e hapjes si zgjidhje sistemike në të gjitha institucionet”, tha Zabërçanec.

Ai theksoi edhe mjetet për sigurimin e hapjes dhe transparencës së Qeverisë dhe në kohën e krizës kovid kur u hapën ueb-faqe me edukim për masat mbrojtëse, statistikat ditore, si dhe mbi prokurimet publike në lidhje me pandeminë.

“Në kohën kovid, e përmirësuam komunikimin digjital, por edhe pas mbarimit të pandemisë, do të vazhdojmë t’i përdorim këto mjete. Ne jemi Qeveria e parë në rajon, dhe ndoshta në Evropë, që futi pres-konferenca përmes vido lidhjeve online, në të cilat të gjithë gazetarët e regjistruar dhe të akredituar mund të marrin pjesë dhe të bëjnë pyetje drejtpërdrejt. Në këtë mënyrë, ne u mundësuam gazetarëve të mediave që nga brenda të komunikojnë drejtpërdrejt me Qeverinë”, theksoi Zabërçanec.

Koordinatori nacional për komunikimet strategjike Zabërçanec theksoi se qeverisja e përgjegjshme nënkupton përmirësim i vazhdueshëm i hapjes dhe llogaridhënies së institucioneve dhe me këtë në qeverisjet demokratike nuk guxon të ketë kompromis.

“Kujdesi ndaj parimit të transparencës është çështje në përgjegjësi të Qeverisë. Nëse doni pushtet me çdo kusht -do t’i fshehni informacionet, por nëse doni të punoni për përmirësimin e vendit tuaj, do të jeni transparent,” tha Zabërçanec.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button