fbpx

Inspektorët ndalojnë deponinë “Drislla” të depozitojë kanaçe me ngjyrë për automjete, drejtori Naçevski pyet se ku të shkojnë

Inspektorati Shtetëror i Mjedisit Jetësor e ka udhëzuar deponinë “Drislla” të mos marrë lloje të caktuara të mbeturinave të rrezikshme, pasi nuk ka instalim për trajtimin e duhur të tyre. Inspektorati informon se në dy kontrolle të jashtëzakonshme që janë bë në deponi më 19 dhe 25 të këtij muaji, pas ankesës nga qytetarët se aty hidhen mbeturina të rrezikshme, inspektorët kanë konstatuar se deponia ka leje A të integruar, në të cilën janë të shënuara kodet e mbetjeve të rrezikshme, por nuk ka furrë trajtimi dhe përpunimi, as leja nuk përshkruan operacionet, procedurat, trajtimin dhe asgjësimin e mbetjeve të rrezikshme për këto kode, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

“Gjatë inspektimit, u arrit në përfundimin se sipas lejes A të Integruar, renditen 22 kode të mbetjeve të rrezikshme për të cilat subjekti nuk ka instalim për t’i trajtuar. Prandaj, u miratua një vendim i cili ndalon marrjen dhe trajtimin e mbeturinave të rrezikshme për kodet për të cilat nuk ka instalim të duhur. “Gjithashtu, në përputhje me vendimin, deponia duhet të ndërpret të gjitha kontratat e lidhura me personat juridikë për marrjen dhe trajtimin e mbetjeve të rrezikshme me kodet e specifikuara dhe të informojë Inspektoratin Shtetëror të Mjedisit Jetësor për veprimet e tij”, thuhet në komunikatë.

Mbeturinat e rrezikshme të treguara, sipas drejtorit të NP “Drislla”, Kosta Naçevski, janë kosha me bojë të përdorura për lyerjen e automjeteve ose gardheve metalike. Ai konfirmon se nuk ka objekt trajtimi të duhur në deponi, por nuk pajtohet se ndalimi është një zgjidhje e mirë.

“A është më mirë që koshat me bojë të tharë të vijnë në Drislla ose të përfundojnë në një deponi ilegale apo në ndonjë lumë?” Kush do të kontrollojë se ku do të hidhen, tani që shërbimet nuk janë të detyruara t’i sjellin tek ne? Ndoshta nuk do të ndodhë që njëri prej tyre t’i hedhë në një enë, në mënyrë që së bashku me mbeturinat komunale të vijnë përsëri në Drislla, por në këtë rast ne nuk e dimë? “Drislla është deponia e vetme në vend që punon me protokolle dhe dëshmi e kësaj është fakti se këtë verë, përkundër temperaturave jashtëzakonisht të larta, ajo kurrë nuk mori flakë,” tha Naçevski.

Ai shpjegon se ekziston një instalim për trajtimin e këtij lloji të mbeturinave në Drislla, por ai nuk është funksional. Është blerë pa pjesën më të madhe të pajisjeve, për të cilat shitësi kërkoi 1.5 milion euro.

“Një vit e gjysmë më parë, e morëm deponinë me një borxh prej tre milionë eurosh, i cili është zvogëluar me dy milionë euro deri më tani. Ende nuk jemi në gjendje të bëjmë investime kaq të larta, edhe pse nëse instalimi aktivizohet, ai do të japë një kontribut të madh në trajtimin e duhur të shumë llojeve të mbeturinave të rrezikshme”, thekson Naçevski.

Në Drislla për momentin, sipas informacionit nga Inspektorati Shtetëror i Mjedisit Jetësor, rregullisht asgjësohen mbeturinat komunale, të cilat sillen nga komunat në territorin e Qytetit të Shkupit dhe komunat tjera, si dhe mbeturinat mjekësore nga institucionet shëndetësore publiku dhe private, të cilat digjen në furrë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button