BE me një mesazh të qartë: Komisioni i Venedikut parasheh maksimum një përqind të nënshkrimeve për listat e pavarura

Kodi i Praktikës së Mirë i Komisionit të Venedikut, në të cilin referohen nga Delegacioni i BE -së, thotë se rregulloret zgjedhore, veçanërisht elementët bazë, nuk duhet të hapen të paktën një vit para zgjedhjeve.
Bashkimi Evropian i konsideron relevante udhëzimet dhe rekomandimet e Komisionit të Venedikut, me të cilat mbledhjen e nënshkrimeve për kandidatët dhe listat e pavarur në zgjedhje i vendosin në maksimum një përqind të votuesve të regjistruar në zonën e caktuar zgjedhore, transmeton Portalb.mk.

Në pyetjen nga “360 shkallë” për të komentuar ndryshimet e propozuara në Kodin Zgjedhor, të cilat rrisin pragun për paraqitjen e listave të pavarura në dy përqind të votuesve të regjistruar në komunë, Delegacioni i BE -së në Shkup u përgjigj:

“Komisioni i Venedikut ka miratuar udhëzime për zgjedhje që janë relevante për këtë diskutim. Ata parashikojnë që paraqitja e kandidatëve individualë ose listat e kandidatëve mund të kushtëzohen e mbledhjen e një numri minimal të nënshkrimeve. Megjithatë, ata gjithashtu thonë se ligji nuk duhet të kërkojë mbledhjen e më shumë se një përqind të nënshkrimeve të votuesve në një zonë të caktuar.”
Lidhur me faktin se ndryshimet në Kodin Zgjedhor bëhen menjëherë në prag shpalljes së zgjedhjeve lokale, nga Delegacioni i BE -së në Maqedoninë e Veriut thonë:

“Ne përsëri i referohemi Komisionit të Venedikut, i cili në Kodin e tij të praktikave të mira jep rekomandime për periudhën minimale parazgjedhore në të cilën mund të ndryshohen elementet themelore në ligjin zgjedhor, pasi qëndrueshmëria e ligjit është thelbësore për besueshmërinë e procesit zgjedhor “.

Kodi i praktikave të mira të Komisionit të Venedikut, të cilit i referohen nga Delegacioni i Bashkimit Evropian, thotë se rregulloret zgjedhore, veçanërisht elementet e tij bazë, nuk duhet të hapen të paktën një vit para zgjedhjeve.

Dje, në një deklaratë për “360 gradë”, edhe nga Zyra për institucione demokratike dhe të drejtat e Njeriut (ODIHR) e OSBE -së thanë se ata mbeten në rekomandimin e vitit 2017. në lidhje me pragun për paraqitjen e listave të pavarura, të cilat ata i konsiderojnë se është në përputhje me praktikat e mira ndërkombëtare.
“Vazhdojmë të ndjekim diskutimet aktuale mbi ndryshimet e propozuara në Kodin zgjedhor dhe jemi gati të marrim parasysh çdo propozim-rregullore me kërkesë të autoriteteve”, tha zëdhënësja e OSBE-ODIHR Katja Andrush.

Ngritja e pragut për paraqitjen e listave të pavarura nxiti reagime të ashpra. Më shumë se 20 organizata të shoqërisë civile reaguan së bashku, duke vlerësuar se partitë e mëdha po përpiqen t’i eliminojnë ata nga pjesëmarrja në zgjedhje, që e konsiderojnë karakteristikë të vendeve me regjime. Për Komisionin kundër korrupsionit, megjithatë, ngritja e pragut për kandidatët e pavarur në zgjedhjet lokale është korrupsion politik.

Dje, kreu i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, tha se pragu prej dy përqind është me kërkesë të partive në pushtet, ndërsa Kodi zgjedhor po ndryshohet vetëm tani për shkak të, siç tha ai, manovrave të pushtetit.
Ministri i Drejtësisë nga radhët e LSDM -së, Bojan Mariçiq, në brifing me gazetarët vuri në pah se grupi i punës në Ministri propozoi që pragu për paraqitjen e listave të pavarura të jetë një përqind e votuesve të regjistruar në komunë, por në diskutimin politik janë dhënë propozime me 3 ose edhe me 5 për qind, që në fund kompromisi u bë dy për qind. Ai refuzoi të thoshte se cilat parti ishin në favor të pragut më të lartë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button