fbpx

Në dy lokacione në Shkup do të ketë mure legale për vizatim të grafiteve dhe muraleve

Qyteti i Shkupit, në kuadër të kandidaturës për kryeqytetin evropian të kulturës për vitin 2028, ka caktuar dy mure legale për shfrytëzim falas nga artistët e rrugës për shkrimin dhe vizatimin e grafiteve, piktura muralesh, etiketa dhe të ngjashme. Lokacioni i parë është muri në rrugën Vojvoda, Vasil Çakalarov (Adolf Ciborovski) pas fabrikës Replek. Lokacioni i dytë janë muret në të dy anët e bulevardit Goce Dellçev sot Universiteti i Evropës Juglindore, transmeton Portalb.mk.

“Muret legale do të shënohen me tabela që konfirmojnë lirinë dhe sigurinë e përdorimit të tyre për shprehje krijuese nga artistët e rrugës. Muret legale do të përcaktohen dhe do të përdoren falas për t’u përdorur në 26 korrik 2021, në Ditën e Solidaritetit, si përkujtim i tërmetit katastrofik në Shkup”, informuan nga ekipi i Shkupit 2028 – Kandidat për Kryeqytetin evropian të kulturës.

Me atë rast, në këtë datë do të organizohet edhe aksion për vizatimin e mbishkrimeve në murin legal në Rrugën Vojvoda Vasil Çakalarov me temë “Solidariteti”, në të cilin do të marrin pjesë shtatë artistë lokalë të rrugës: Ertunç Sali, Davor Keshqec, Marko Vujisiq, Dragan Kitanovski – Drazh, Dejan Davçevski, Bllazhe Atanaskov dhe Ermal Kryeziu. Fushata e grafiteve do të zhvillohet në fundjavën e 24 dhe 25 korrikut. Aksioni është organizuar në partneritet me Qendrën Kulturore Rinore.

“Duke u nisur nga fakti se arti i rrugës, mbi të gjitha, shkrimi/vizatimi i grafiteve në shumicën e pjesëve të botës, përfshirë tonën, është i paligjshëm, shumë qytete emërtojnë dhe krijojnë mure të ligjshme, duke siguruar kështu një hapësirë ​​të lirë dhe të sigurt për krijimin dhe shprehjen artistike të artistëve të rrugës”, thuhet në njoftimin e ekipit të SHKUPI 2028.

Ekipi i SHKUPI 2028 në fillim të vitit 2021 me propozim të artistëve të rrugës nga qyteti filloi iniciativën për të emëruar “Murin legal-Legal Wall” të parë në Shkup, ndërsa Qyteti i Shkupit e pranoi iniciativën.

Përndryshe, Muri legal / Legal Wall është një hapësirë ​​e përcaktuar në shkallë të gjerë në një vend të veçantë, e cila miratohet nga pronari ose autoriteti lokal / institucioni publik për përdorim falas për krijim artistik.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button