fbpx

Mjekja Vaska Mitova: Pasojat psikologjike të atyre që kaluan COVID-19 mund të zgjasin me muaj, por edhe me vite

Covid-19 ka të ngjarë të ketë efekte afatgjata ndaj shëndetit mendor të njerëzve që janë shëruar nga sëmundja. Mbi 30% e pacientëve të pranuar në spital me Covid-19 mund të shfaqin dëmtime kognitive, depresion dhe ankth, të cilat nganjëherë zgjasin me muaj pas shërimit. Këto simptoma janë më të zakonshme te pacientët që kanë nevojë për kujdes intensiv për shkak të komplikimeve serioze nga virusi, shkruan Panacea.mk.

Përveç stresit psikologjik të shoqëruar me pandeminë, janë propozuar një numër mekanizmash biologjikë për të kuptuar simptomat neuropsikiatrike të shoqëruara me Covid-19. Kjo përfshin jo vetëm pacientët me Covid-19, por edhe publikun e gjerë, veçanërisht punonjësit shëndetësor. Gjithashtu duhet të kuptohet roli i virusit në patofiziologjinë e çrregullimeve të shëndetit mendor, si dhe efektet e tij afatgjata në shëndetin mendor.

Gjatë autopsisë gjithashtu janë vërejtur edema të indit të trurit dhe neurodegjenerim të pjesshëm. Përveç kësaj, ka raporte që virusi ka potencialin të shkaktojë dëmtime në sistemin nervor. Së bashku, këto zbulime sugjerojnë rol të mundshëm për virusin në zhvillimin e simptomave akute psikiatrike dhe pasojat afatgjata neuropsikiatrike të Covid-19.

Ekzistojnë disa mekanizma me të cilët koronavirusi mund të dëmtojë sistemin nervor. Këto përfshijnë dëmtimin nga infeksioni, hyrjen e virusit përmes qarkullimit të gjakut, përparimin neuronal, dëmtimin hipoksik, dëmtimin e imunitetit dhe lidhjen me enzimën konvertuese të angiotenzinës 2 (ACE2). Kapaciteti neurotropik i koronavirusëve i lejon ata të shmangin përgjigjen imune të individit dhe të arrijnë gjendjen latente.

Reaksionet patologjike të shoqëruara me infeksionin SARS-CoV-2 mund të kenë efekt afatgjatë ndaj proceseve kognitive. Dëshmitë nga infeksionet tjera të frymëmarrjes virale, të tilla si sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes (SARS), sugjerojnë zhvillimin e mundshëm të çrregullimeve psikiatrike, çrregullimeve neuropsikiatrike afatgjata dhe problemeve njohëse.

Në këtë artikull do të shikojmë mekanizmat etiopatogjenetikë që janë sqaruar deri më tani për shfaqjen e pasojave psikiatrike nga Covid-19, megjithëse shumë prej tyre janë akoma në fazën e kërkimit intensiv.
Nga deliri akut deri te stresi kronik

Është krijuar një listë e gjatë e pasojave të njohura neuropsikiatrike të Covid-19, të tilla si: ankthi, depresioni, pagjumësia, anosmia, astenia, mialgjia, dhimbja e kokës, deliriumi, frika, lodhja kronike, çrregullimi i stresit post-traumatik.

Për më tepër, literatura tregon se deri në 55.7% e pacientëve përjetojnë të paktën çrregullim psikiatrik (28% PTSD, 31% depresion, 41% ankth, 40% pagjumësi dhe 20% simptoma obsesive kompulsive).

Taguet et al. 2021 në botimin e tyre The Lancet Psychiatry, treguan se pacientët me Covid-19 kishin rrezik të rritur të simptomave të reja ose të përsëritura neuropsikiatrike të shoqëruara me gjendje të tjera shëndetësore. Gjashtë muaj pas fillimit të sëmundjes – 33.62 për qind e pacientëve u diagnostikuan me anomali të caktuara neuropsikiatrike, nga të cilat 12.84 për qind u diagnostikuan për herë të parë. Për pacientët që i nënshtrohen trajtimit intensiv për shkak të shfaqjes së pamjes së rëndë klinike, incidenca e diagnostikimit të simptomatologjisë neuropsikiatrike është 46.42%, por për herë të parë në 25.79% të pacientëve. Te pacientët me pamje më të rëndë klinike janë identifikuar gjithashtu encefalopatitë, encefaliti, çrregullimet neuromuskulare, sindroma Guillain-Barre dhe neuropatitë e tjera. Më në fund, për shkak të stresit akut dhe kronik të lidhur me sëmundjen, pasojat psikologjike të të mbijetuarve nga Covid-19 mund të zgjasin me muaj, por edhe me vite.

Etiologjia e simptomave neuropsikiatrike ose shkaqet e mundshme të shfaqjes së tyre

SARS-CoV-2 është virus ARN i së njëjtës familje si SARS-CoV-1 dhe MERS-CoV. Për të hyrë në qelizë, virusi përdor ose lidhet me enzimën shndërruese të angiotenzinës 2 (ACE2), e cila gjendet në sipërfaqen qelizore të qelizave të caktuara. ACE2 është i pranishëm në membranat qelizore të qelizave në mushkëri, traktin gastrointestinal, miokardin, tubulat renale dhe fshikëzën. Në përputhje me rrethanat, koronavirusët zakonisht konsiderohen të jenë shkaku i sëmundjes së mushkërive, shpesh të shoqëruara me simptoma gastrointestinale.

Pacientët me Covid-19, megjithatë, zhvillojnë edhe një sërë simptomash neuropsikiatrike. Përvoja shkencore me “pararendësit” e lartpërmendur të koronavirusit të ri, SARS-CoV-1 dhe MERS-CoV, ofron disa mekanizma të supozuara me anë të të cilave infeksioni SARS-CoV-2 mund të ndikojë në sistemin nervor qendror.

Studimet laboratorike tregojnë se koronavirusi i ri mund të replikohet edhe në neurone, që do të thotë se ka potencialin të hyjë në këto qeliza përmes ACE2 që u përmend më lart. Sidoqoftë, nëse kjo ndodh në kushte klinike ende nuk është vërtetuar plotësisht. Studimet tregojnë prova të inflamacionit cerebral, leukoencefalopatisë dhe mikrogjakderdhjes te pacientët kritikë pas vdekjes. Megjithëse prania e ARN virale rrallë mund të konfirmohet në lëngun cerebrospinal, megjithatë, prania e antitrupave është konfirmuar.

Faktorët biologjikë dhe mjedisorë

Simptomatologjia psikiatrike, etiologjikisht e lidhur me Covid-19, ndodh më së shpeshti për shkak të një numri faktorësh biologjikë dhe mjedisorë, të tilla si anomalitë e elektroliteve, inflamacion i mëlçisë, funksion i dëmtuar i veshkave, oksigjenim i çrregulluar, hiperinflamacion dhe izolim për mbrojtjen e shëndetit publik.

Trauma psikologjike dhe stresuesit socio-ekonomik

Për më tepër, kur flitet për shkaqet e çrregullimeve psikiatrike dhe COVID-19, është e rëndësishme të theksohet trauma kolektive psikologjike, si dhe stresuesit veçanërisht të rëndësishëm socio-ekonomikë të lidhur me pandeminë.

Reagimi imunitar

Përgjigja imune e organizmit ndaj infeksionit viral mund të ofrojë përgjigje tjetër se si SARS-CoV-2 mund të ndikojë negativisht në funksionimin e sistemit nervor qendror. Megjithëse virusi rrallë izolohet direkt nga lëngu cerebrospinal, përgjigjja imune e trupit ndaj infeksionit mund të çojë në mosfunksionim e barrierës gjak-tru. Ky mosfunksionim rezulton në infiltrimin e qelizave imune dhe dëmtimin e indeve të tij. Në këtë drejtim, ka të dhëna për encefalitin limbik, si dhe përfshirjen e trungut të trurit gjatë Covid-19.

Koagulopatia

Koagulopatia, e shkaktuar nga Covid-19, mund të rezultojë në dështim të shumëfishtë të organeve. Invazioni viral i endotelit vaskular, aktivizimi i proceseve trombotike dhe inflamatore, mund të çojë në çrregullime cerebrovaskulare. Sulmi në tru është problemi më i zakonshëm neurologjik te pacientët e shtruar në spital. Përveç kësaj, sulmi në tru është i njohur të jetë faktor shtesë rreziku për demencë të mëtejshme, si dhe për ndryshime afektive.

Invazioni direkt viral i CNS

Megjithëse invazioni direk viral i sistemit nervor qendror është i rrallë dhe i pazakontë, ai është vendosur në një numër studimesh (te pacientët me pamje më të rëndë klinike). Për shkak të simptomave të njohura të nuhatjes dhe shijes së humbur, SARS-CoV-2 mendohet se vepron në neuronet shqisore të nuhatjes. Sidoqoftë, ndërhyrja e drejtpërdrejtë e këtij virusi në CNS ka të ngjarë të ndodhë në pengesën gjak-tru, përmes transqelizorit, paraqelizorit dhe sistemit imunitar.

Delirium – sindroma më e zakonshme akute neuropsikiatrike

Deliriumi shoqërohet me rezultat të dobët nga Covid-19 dhe është veçanërisht i zakonshëm tek pacientët që kanë nevojë për kujdes intensiv. Anomalitë kognitive dhe të sjelljes janë raportuar në një të tretën e pacientëve që u lëshuan për trajtim në shtëpi pas kujdesit intensiv. Për këto arsye, rekomandohet fuqimisht skriningu dhe monitorimi i pacientëve që janë në rrezik të veçantë të kësaj gjendjeje. Nevojiten më shumë kërkime për të karakterizuar këtë çrregullim, si dhe për të përcaktuar mekanizmat e tij, në mënyrë që të zhvillohet një trajtim më i përshtatshëm.

Çrregullime afektive dhe ankthi

Gjatë Covid-19, pacientët kanë rrezik në rritje të zhvillimit të depresionit dhe ankthit. Studimet tregojnë se një muaj pas fillimit të sëmundjes, 31-38% e pacientëve raportojnë simptoma të depresionit; 22-42% raportojnë ankth; 20% simptoma brenda çrregullimit obsesiv-kompulsiv. Megjithëse simptomat e depresionit dhe ankthit janë më të zakonshme, një pjesë e konsiderueshme e pacientëve të rikuperuar kanë kritere për simptomatologji tjetër psikiatrike. Në studimin e mësipërm, botuar në The Lancet Psychiatry, një çrregullim i ri ose i përsëritur i ankthit u dokumentua në 17.39% dhe depresiv në 9.9% të të anketuarve. Pamja më e rëndë klinike e Covid-19 rezulton në rrezik dukshëm më të lartë të këtyre çrregullimeve. E rëndësishme është të theksohet se të gjithë pacientët me këtë sëmundje kanë rrezik në rritje të diagnostikimit të subjekteve psikiatrike krahasuar me grupet e kontrollit. Simptomat e depresionit dhe ankthit ishin më të zakonshme tek femrat, tek ato me familjarë të prekur, me shënues të rritur të inflamacionit dhe me çrregullime psikiatrike të diagnostikuara më parë.

Mendime vetëvrasëse

Covid-19 gjithashtu rrit rrezikun e vetëvrasjes. Sipas studimeve të ndryshme, 3.5% e të anketuarve raportuan mendime vetëvrasëse një muaj pas infeksionit. Përveç kësaj, ka një numër rastesh të konfirmuara të pacientëve që përpiqen të marrin jetën e tyre para ose gjatë shtrimit në spital. Nevojiten më shumë hulumtime mbi këtë temë.

Çrregullimi i stresit post-traumatik

Çrregullimi i stresit post-traumatik është një nga entitetet psikiatrike më të diagnostikuara te pacientët që shërohen nga infeksioni SARS dhe MERS, me një prevalencë prej gati 40%, gjashtë muaj pas kalimit të sëmundjes dhe pas daljes nga spitali. Kështu, nuk është për t’u habitur që prevalenca e këtij çrregullimi te pacientët që kanë mbijetuar Covid-19 pritet të jetë së paku e njëjtë me epidemitë e mëparshme të koronavirusit.

Deri në Mars 2021, prevalenca e çrregullimit të stresit post-traumatik midis pacientëve është 20 deri në 30 për qind, ndërsa prevalenca e çrregullimit të stresit post-traumatik ndryshon në studime të ndryshme. Për shembull, një studim i 700 pacientëve të shtruar në spital në Kinë zbuloi se madje 96.2 përqind e pacientëve kishin simptoma të lidhura me traumën që ka të bëjë me Covid-19. Kërkimet për të njëjtën temë në Britani tregojnë një prevalencë prej 31 përqind të çrregullimit të stresit post-traumatik te pacientët, katër deri në tetë javë pas daljes nga spitali.

Faktorët më të fortë të rrezikut për shfaqjen e çrregullimit të stresit post-traumatik pas infektimit me SARS-CoV-2 janë: mosha më e re, gjinia femërore, nevoja për kujdes intensiv dhe çrregullimet e mëparshme psikiatrike.

Faktorë të caktuar rreziku për rezultat të dobët nga Covid-19 janë gjithashtu faktorë rreziku për çrregullimin e stresit post-traumatik: mbipesha, diabeti, sindroma metabolike, sëmundjet kardiovaskulare dhe autoimune. Deliriumi dhe trajtimi në kujdesin intensiv, si ndërlikime shumë të zakonshme të kësaj sëmundjeje, janë gjithashtu faktor i fortë rreziku për zhvillimin e çrregullimit të stresit post-traumatik.

Çrregullime psikotike

Përvojat me epidemitë dhe pandemitë e mëparshme tregojnë se një rast i rritur i çrregullimeve psikotike është mjaft i mundshëm. Një studim nga Kina, i kryer në fillim të pandemisë, tregon rritje të incidencës së çrregullimeve psikotike deri më 25 përqind. Kjo lidhet me stresin psikologjik të shkaktuar nga pandemia, por siç u përmend më herët, ekzistojnë edhe mekanizma të drejtpërdrejtë të ndikimit.

Nga 0.9 deri në 4 për qind e njerëzve të ekspozuar ndaj infeksionit viral zhvillojnë psikozë, e cila është shumë më e lartë se incidenca në popullatën e përgjithshme (15.2 për 100.000). Ende nuk ka të dhëna të mjaftueshme për të përshkruar një prezantim tipik të simptomatologjisë psikotike të Covid-19, por hulumtimi i deritanishëm ka nxjerrë në pah sjelljen e theksuar të çorganizuar dhe konfuze.

Vetë trajtimi për këtë sëmundje mund të provokojë simptomatologji psikotike. Në veçanti, klorokina dhe hidroksiklorokina, të cilat shpesh janë përdorur për të trajtuar Covid-19, mund të shkaktojnë halucinacione dhe simptoma të tjera psikotike. Rreziku i çrregullimit psikotik rritet më tej nga trajtimi me lopinavir/ritonavir, si dhe doza më të larta të kortikosteroideve.

Çrregullimet kognitive

Pacientët e kujdesit intensiv me sindromën akute të distresit respirator kanë rezultat mesatar kognitiv, i cili është 1.5 SD (devijime standarde) më i ulët se moshatarët e tyre jo të sëmurë. Kjo korrespondon me gjendjen e pacientëve me dëmtime të moderuara të njohjes. Një e katërta e pacientëve me ARDS kanë rezultat të 2SD nën normale. Dëmtimi kognitiv u vërejt në 70% nga 100 përqind e pacientëve të regjistruar të kujdesit intensiv, 46 deri në 80 përqind kishin përkeqësim të ndjeshëm gjatë periudhës tjetër, ndërsa 20 përqind kishin mosfunksionim të mbetur kognitiv.

Përdorimi i substancave psikoaktive

Studimet tregojnë gjithashtu se në periudhën pas menopauzës, rreziku i abuzimit me alkoolin dhe përdorimit të opiumit rritet ndjeshëm. Abuzimi është veçanërisht i theksuar tek personat me histori të mëparshme të përdorimit të substancave psikoaktive.

Kriza aktuale shëndetësore me SARS-CoV-2 ka krijuar nevojën për të krijuar një zyrë të shëndetit mendor post-traumatik në Klinikën psikiatrike universitare.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button