fbpx

RMV, sot fillon regjistrimi në shkollat ​​e mesme

Regjistrimet në vitin e parë të arsimit të mesëm për vitin shkollor 2021/2022 fillojnë sot dhe do të zgjasin për tre ditët e ardhshme. Sipas Konkursit të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, në shkollat e mesme publike ka 30,053 vende të lira në 913 klasa në 109 shkolla të mesme, transmeton Portalb.mk.

Paraqitja dhe regjistrimi i nxënësve do të bëhet sipas orareve të përgatitur nga shkollat. Në periudhën e regjistrimit në qershor ka tre aplikime dhe regjistrime. E para është më 14 qershor nga ora 12:00 deri në ora 19:00, më 15 qershor dhe 16 shkolla do të marrin aplikime nga ora 07 deri më 19:00 dhe më 17 qershor nga ora 7:00 deri në ora 15:00.

Renditja me rezultatet e regjistrimit dhe vendet e lira do të publikohen më 17 qershor pas orës 16:00.

Testi kualifikues do të organizohet në shkolla më 21 qershor 2021 dhe atë ditë do të publikohen renditjet përfundimtare me rezultatet. Aplikimi i dytë këtë muaj është në 23 dhe 24 qershor, dhe i treti është në 30 qershor.

Nxënësit të cilët dërgohen në provime korrigjuese, provime të vitit, provime për progres më të shpejtë, mund të regjistrohen në shkolla ku ka vende të lira pune pas afatit të qershorit, pra më 23 gusht të vitit 2021.

Nga numri i përgjithshëm i vendeve të lira në vitin e parë të shkollës së mesme, 19,602 janë në arsimin profesional në 604 paralele, 9261 në gjimnaz në 274 paralele dhe 1190 vende në 35 paralele janë për shkollat e arsimit artistik, akademia sportive, sportet e larta shkollë dhe shkollë e mesme matematikë dhe informatikë.

Me konkursin e këtij viti, janë hapur 97 paralele dual (në 46 shkolla të mesme në 25 komuna), të cilat së bashku me mbi 200 ndërmarrje do të implementojnë konceptin e arsimit të dyfishtë dhe rritjen e vëllimit të trajnimit praktik për 2001 studentë. Nga këto, 11 paralele janë nga programet ekzistuese, dhe 86 klasa janë rezultat i bashkëpunimeve të reja midis shkollave dhe kompanive që kanë shprehur gatishmëri për të pranuar studentë për trajnim praktik drejtpërdrejt në punë.

Për t’i motivuar nxënësit që të regjistrohen në arsimin e mesëm profesional, bursat janë prezantuar gjatë nëntë muajve të vitit të ardhshëm shkollor: dy mijë bursa me vlerë 3.500 denarë për të gjithë studentët që do të regjistrohen në arsimin profesional të dy klasave ose tre-vjeçare, dhe 200 bursa të 2.200 denarë do t’u jepen studentëve të regjistruar në vitin e parë në profesione të mangëta, siç janë profesionet elektrike, mekanike, hotelieri-turizëm, ndërtime-gjeodezike, bujqësore-veterinare dhe tekstile-lëkurë

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button