Pse nuk duhet të përdoret testi i antitrupave për përcaktimin e imunitetit ndaj COVID-19

Ekspertët nga Agjencioni amerikan i ushqimit dhe barnave (FDA) thonë se përdorimi i testit të antitrupave COVID-19 për të zbuluar nëse ka imunitet dhe nëse jemi të mbrojtur nga sëmundja është një ide e keqe. Ata lëshuan një deklaratë duke thënë se testet nuk ishin tregues të besueshëm të imunitetit të fituar, edhe nëse personi ishte vaksinuar, shkruan Panacea.mk.

“Ata janë mjet i rëndësishëm për të identifikuar njerëzit që kanë qenë të ekspozuar ndaj virusit dhe që kanë zhvilluar përgjigje imune adaptive, por nuk duhet të përdoren për të përcaktuar imunitetin ose mbrojtjen kundër virusit, veçanërisht pasi një person është vaksinuar”, thekson Dr. Tim Stenzel, Drejtor i repartit të radiologjisë, FDA.

Antitrupat janë proteina nga gjaku që trupi prodhon në përgjigje të një virusi. Ata lidhen kimikisht për të luftuar ndërhyrës, të cilët mund të jenë viruse dhe baktere.

Ekspertët thonë se ato përdoren gjatë pandemisë për të përcaktuar se kush do të ekspozohej ndaj virusit, gjë që është shumë e rëndësishme për shkak të çështjes së karantinës.

“Sidoqoftë, prania e antitrupave ndaj virusit nuk do të thotë që personi është imun ndaj ri-infektimit. Korrelacioni midis testit pozitiv dhe mbrojtjes së imunitetit duhet të provohet nga një test i veçantë, ndërsa kjo ka ndodhur me infeksione të ndryshme virale ose prova klinike ose studime epidemiologjike”, thekson Ian Chan, ekspert i bioteknologjisë.

Chan shprehet se duket se ka gjetje pozitive false në këto teste. Për shkak të mungesës aktuale të të kuptuarit nëse një test pozitiv i antitrupave shoqërohet me imunitet mbrojtës dhe cili është rreziku që rezultatet të jenë të pasakta, përdorimi i tij për të shmangur vaksinimin nuk është aspak ide e mençur.

Sfida me testet ekzistuese është që shumë pak prej tyre të testojnë për të neutralizuar antitrupat IgG, të cilat janë të vetmet antitrupa që në të vërtetë bllokojnë këtë infeksion, tha Geral, drejtori i kompanisë kërkimore dhe shton se FDA asnjëherë nuk ka deklaruar se duhet të mbështetemi në teste për të përcaktuar imunitetin, por vetëm ekspozimin paraprak ndaj virusit.

Kjo do të thotë që këto teste nuk duhet të përdoren për të shmangur vaksinimin, por mund të jenë të dobishme për të vlerësuar nëse dikush ka nevojë për dozë të tretë të vaksinës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button