fbpx

RMV, zjarri shpërtheu në shkritore, një kompani pret hekur, kurse nuk dihet nëse ka kimikate të ndezshme

Një shpërthim dhe zjarr në shkritoren e Velesit i shqetësoi banorët e qytetit, i cili ka më shumë se katër dekada që po lufton me pasojat e funksionimit të këtij objekti industrial. Incidenti ka ndodhur dje dhe fotot e tymit të dendur që ngriheshin mbi ndërtesat e ish-shkritores u përhapën në rrjetet sociale, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

Inspektorati shtetëror për mjedis jetësor informon se menjëherë është realizuar inspektim në vend dhe është konkluduar që zjarri ka shpërthyer gjatë prerjes së metaleve nga të pajisje për filtrim, por ata nuk mund të përcaktonin nëse shkaku ishte shkaktimi i kontaktit me instalim të vjetër elektrik ose sediment i kimikatit shpërthyes. Inspektorët në rrethin e fabrikës, në pronësi të ndërmarrjes “Metrudhem”, gjetën punonjës të kompanisë “3D Otpad Ohrid” duke prerë skrap të hekurit.

“Për të parandaluar avari të mundshme, inspektori shtetëror i mjedisit jetësor dje shqiptoi ndalim gojor të punës së “3D Otpad Ohrid”,  kompani e angazhuar nga” Metrudhem “për të hequr skrapin e hekurit nga ky vend. Metrudhem duhet të paraqesë dokumentacionin për largimin e kimikateve dhe mbetjeve të rrezikshme dhe ruajtjen e tyre eventuale në vend sa më shpejt të jetë e mundur. Në të njëjtën kohë po kryhet monitorohet edhe në “3D Otpad Ohrid”, për të përcaktuar se sa mbeturina të metaleve janë hequr tashmë dhe nëse metali i mbeturinave është potencialisht i ndotur me substanca të rrezikshme. Pas analizës së dokumentacionit dhe mbledhjes së provave, do të merren masat e duhura”, kanë informuar nga Inspektorati.

Organizatat ekologjike nga Velesi, të cilat gati dy dekada kanë luftuar për të zgjidhur problemin me këtë pikë të nxehtë historike, kërkojnë që pronari i shkritores së Velesit të dënohet për rrezikimin e shëndetit të banorëve të qytetit dhe sigurinë e tyre. Ekologët këmbëngulin që inspektorati shtetëror të mos e lërë çështjen vetëm në inspektim dhe të konstatojë shkelje, por të vendosë menjëherë gjoba dhe të kontrollojë trajtimin e mëtejshëm të pajisjeve brenda fabrikës.

“Pronari i objekteve duhej të jepte një njoftim se ai synon të ndërmarrë aktivitete në shkritore. Banorët e këtij qyteti, të cilët ende vuajnë nga pasojat e këtij kapaciteti, kanë të drejtë të jenë të sigurt dhe të mbrojtur dhe shëndeti i tyre të mos vihet në dyshim. Pronari e ka për detyrë për të pastruar tokën, por kjo duhet të bëhet në përputhje me të gjitha protokollet, dhe jo fshehurazi”, tha Igor Smilev, aktivist mjedisor nga Velesi.

Ai thotë se një sasi e madhe e acidit sulfurik ende ruhet në një depo, e cila akoma qëndron në ndërtesën e braktisur të ish shkritores dhe se ata kanë paralajmëruar prej vitesh që rreziku për shëndetin e Velesit nuk është vetëm kodra e zezë me skorje, por edhe ndërtesat. Smilev përkujton se toka ku gjenden objektet e shkritores së Velesit është pronë e shtetit dhe pas ndryshimit të Planit të Përgjithshëm, këtu sigurohet një rrip i gjelbër me gjelbërim mbrojtës, i cili nuk është bërë deri më sot.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button