fbpx

Besimtarët muslimanë në rajon falin namazin e Fitër Bajramit (VIDEO)

Besimtarë të shumtë muslimanë sot janë mbledhur së bashku në xhamitë në kryeqytetet Shkup, Tiranë dhe Prishtinë, por edhe në qytete të tjera për të falur namazin e Fitër e Bajramit, që është një nga festat më të mëdha të fesë Islame, raporton Anadolu Agency (AA).

Manifestimi qendror me rastin e Fitër Bajramit u organizua në Xhaminë e Mustafa Pashës në kryeqytetin Shkup, nën kujdesin e Bashkësisë Fetare Islame (BFI).

Xhamia historike e “Mustafa Pashës” ishte e mbushur me qytetarë, të cilët erdhën për të falur namazin e kësaj feste, përfshirë edhe oborri i kësaj xhamie, por duke ndjekur rregullat kundër përhapjes së virusit, me maska dhe distancë.

Në programin kushtuar kësaj feste u kënduan ilahi në gjuhën shqipe, turke dhe atë boshnjake.

Namazin e Fitër Bajramit e drejtoi myftiu i Shkupit, Qenan Ismaili, ndërsa hutben e lexoi kreu i BFI-së, Shaqir Fetahu, në gjuhën shqipe dhe maqedonase.

Pas namazit të Fitër Bajramit, Fetahu në një prononcim për media u uroi festën të gjithë besimtarëve.

“Sot jemi të lumtur dhe të gëzuar sepse sot kemi rastin dhe fatin që të jemi afër njëri tjetrit, të shtrijmë dorën e pajtimit, të jemi bashkë në zemrat tona, në familjet tona dhe në jetën tonë”, u shpreh ai.

Fetahu tha se si BFI gjatë tërë Ramazanit, por edhe prej momentit të parë të COVID-19 kanë qenë të organizuar në nivelin më të lartë duke respektuar të gjitha normat që i parasheh Islami si dhe të gjitha masat që i kanë paraparë të gjitha institucionet kompetente.

Kreu i BFI-së gjithashtu falënderoi qeverinë e Maqedonisë së Veriut në emër të gjithë besimtarëve për lehtësimet që i dhanë gjatë muajit të Ramazanit dhe të Fitër Bajramit.

Pasi vitin e kaluar namazi i Fitër Bajramit në xhamitë e Kosovës u pezullua nga Bashkësia Islame e Kosovës (BIK) për shkak të koronavirusit, këtë vit autoritet vendosën që namazi i kësaj feste të falet nëpër xhami.

Këtë Fitër Bajram, besimtarët muslimanë në Kosovë u drejtuan nëpër xhami për të falur namazin e kësaj feste, por duke respektuar masat kundër përhapjes së pandemisë COVID-19.

Një numër i madh i besimtarëve kanë marrë pjesë në faljen e namazit në Xhaminë e Madhe “Sulltan Mehmet Fati” në Prishtinë, ku u është kërkuar që të kenë kujdes duke respektuar rekomandimet shëndetësore mbi pandeminë.

Në hytben e mbajtur në Xhaminë e Madhe, kreu i Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), Naim Tërnava, theksoi se kjo festë për besimtarët musliman vjen si një freski që gëzon, shëron dhe qetëson shpirtin e besimtarëve.

“Feja Islame është e angazhuar në formimin e një shoqërie të shëndoshë, të drejtë dhe humane, që dallon qartë të mirën shpirtërore dhe materiale, dynjanë dhe ahiretin, të mirën dhe të keqen si dhe të drejtën nga e padrejta. Nëse njeriu e kupton drejtë këtë mision, pa dyshim do të jetë në rrugën e Zotit”, theksoi Tërnava.

Falja e namazit të Fitër-Bajramit në Kosovë u bë në orën 5 e 53 minuta. Xhamitë u hapën 10 minuta para se të niste falja e Bajramit, ndërsa gjatë kësaj kohe u morën tekbire, u lexuan pjesë nga Kurani dhe u dërguan selavate. Ligjërata ishte paracaktuar nga BIK-ut të mos zgjaste më shumë se 10 minuta.

Besimtarët muslimanë në Shqipëri kanë falur namazin e Fitër Bajramit, në sheshe, por edhe në xhamitë e vendit.

Programi qendror për faljen e namazit të Fitër Bajramit është mbajtur në Sheshin “Skënderbej” në Tiranë, sipas protokollit të masave kundër pandemisë COVID-19.

Pjesë e ceremonisë qendrore në Tiranë ishin edhe leximi i Kur’anit, ligjërata dhe hytbeja.

Ndërkohë, namazi i Fitër Bajramit është falur edhe në xhamitë në të gjithë Shqipërinë, duke u mbledhur së bashku besimtarët muslimanë.

Fitër Bajrami është festa e cila festohet pas mbarimit të muajit të Ramazanit. Muslimanët para ditës së Bajramit shpërndajnë lëmoshë dhe solidarizohet me të varfrit për ta festuar së bashku këtë festë.

This slideshow requires JavaScript.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button