fbpx

Sa doza vaksine duhet të marrë një person që ka kaluar sëmundjen COVID-19?

Përfitimi i vaksinimit me vaksinën AstraZeneka (Vaxzevria) në mënyrë që të parandalojë shtrimin në spital dhe nevojën për kujdes intensiv në spital për shkak të COVID-19, në një situatë të epidemisë intensive siç është aktualisht në vend, në të gjitha grupmoshat është më i madh se rreziku i efekteve anësore specifike shumë të rralla të karakterizuara me trombozë (mpiksja e gjakut) dhe trombocitopeni (trombocitet e pamjaftueshme të gjakut që çojnë në gjakderdhje), shkruan Panacea.mk.

Personat të cilët vaksinohen në mënyrë opsionale dhe vullnetare kundër COVID-19 duhet të informohen se ekziston rreziku i efekteve anësore shumë të rralla të përmendura.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) njoftoi muajin e kaluar se rreziku i përgjithshëm i efekteve anësore të karakterizuara me trombozë dhe trombocitopeni është shumë i ulët. Në të njëjtën kohë, vlerësohet se rreziku është dy herë më i lartë tek njerëzit nën moshën 50 vjeçare, krahasuar me të moshuarit dhe se zvogëlohet me moshën e personit të vaksinuar.

Përveç rrezikut të deklaruar tek personat nën 50 vjeç, asnjë faktor tjetër rreziku nuk është identifikuar që do të rriste rrezikun e shfaqjes së këtyre efekteve të rralla anësore tek personat e vaksinuar.

Personat të cilët janë vaksinuar me vaksinën AstraZeneka duhet të vizitojnë mjekun menjëherë nëse vërejnë ndonjë shenjë të trombocitopenisë ose trombozës katër deri në 21 ditë pas vaksinimit:

  • Gulçim
  • Dhimbje në kraharor ose lukth
  • Ënjtje ose ndjenja e ftohjes në krah ose këmbë
  • Shikimi i turbullt, kokëdhimbje të forta ose dhimbje koke që përkeqësohen pas vaksinimit
  • Gjakderdhje që nuk ndalet
  • Mavijosje të vogla, njolla të kuqërremta ose vjollcë ose flluska nën lëkurë

Sa doza të vaksinës të cilat merren në mënyrë rutinore në dy doza (Pfizer, Moderna, AstraZeneka), duhet të pranojë individ që ka kaluar COVID-19?
Të dhënat për kohëzgjatjen e mbrojtjes post-traumatike dhe nevojën për vaksinim pasues nuk janë ende në dispozicion. Fillimisht, të gjithë ata që mbijetuan mendohej se ishin vaksinuar në të njëjtën mënyrë si ata që nuk ishin infektuar me koronavirusin. Rekomandimet e mëparshme kanë rekomanduar vaksinimin një muaj pas kalimit të sëmundjes. Më vonë, ato rekomandime u bënë më fleksibile dhe për momentin mendimi aktual është që një person që ka kaluar COVID-19, duhet të vaksinohet 3-6 muaj më vonë.

Deri më tani ka kaq pak prova në lidhje me numrin e dozave të nevojshme për t’u marrë pas rikuperimit nga sëmundja.

Nga pikëpamja imunologjike, është logjike të supozohet se një dozë e vetme e vaksinës në një person që ka kaluar COVID-19 shkakton përgjigje imune aq të mirë sa tek një person që nuk ka kaluar COVID-19 dhe ka marrë dy doza të vaksina.

Ky është përfundimi i disa punimeve të fundit shkencore, të cilat ende nuk janë bërë publike.

Konsiderohet, thonë shkencëtarët, se nga pikëpamja imunologjike, është e justifikuar që njerëzit që kanë kaluar COVID-19 të marrin një dozë të vetme të cilës do vaksinë kundër COVID-19, tre deri në gjashtë muaj pas fillimit të sëmundjes.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button