‘Avaja’ reagoi ndaj fyerjeve në fjalorin interpretues, Qeveria thotë se fjalët do të tërhiqen

Nga iniciativa qytetare “Avaja” reaguan për shkak të termeve fyese, që përmban versioni i ri digjital i Fjalorit interpretues të gjuhës maqedonase, i cili u lëshua në përdorim dje, transmeton Portalb.mk.

www.makedonski.gov.mk është ueb-faqja që u prezantua dje në Institutin për gjuhën maqedonase “Kërste Misirkov”, platformë e mbështetur nga Ministritë e Arsimit dhe ajo e Kulturës, por edhe nga Qeveria e Maqedonisë së Veriut.

“Me fjalorin e ri digjital, romët fituan digjitalizimin e fyerjeve dhe anti-ciganizmit. Fjalori digjital interpretues përmban 100.000 fjalë duke përfshirë cigane, ciganëve, ciganë, janë ciganë. Të gjitha këto fjalë në gjuhën maqedonase përdoren si fjalë fyese ndaj komunitetit rom. Ky fjalor i ri ose i digjitalizuar përsërit të njëjtin gabim të fjalorëve ekzistues që duhet të jenë lëndë e reformimit”, thonë nga “Avaja”, nga  ku kërkojnë, që fjalët e përmendura, të hiqen nga fjalori digjital.

Më vonë, nga atje informuan se shoqatës i kishte arritur një letër nga Qeveria në lidhje me fjalët fyese ndaj komunitetit rom në Fjalorin interpretues të gjuhës maqedonase.

“Instituti për gjuhën maqedonase i kupton reagimet e komunitetit rom dhe informon se fjalët do të hiqen nga “Fjalori interpretues i gjuhës maqedonase”. Nga Qeveria informuan se përfaqësuesit e Qeverisë dhe Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës ranë në kontakt me redaksinë e Fjalorit interpretues të gjuhës maqedonase dhe ekipin e ekspertëve të fjalorit në Institutin e gjuhës maqedonase menjëherë është treguar mirëkuptim dhe pajtim që fjalët që shkaktuan reagime të tërhiqen”, thonë nga Avaja.

Nga Shoqata theksuan se ekipi i ekspertëve të fjalorit në periudhën e ardhshme do të bëjë rishikim në leksemat e fjalorit dhe do të ndjekë një proces përmes të cilit fjalët në fjalor do të interpretohen në mënyrë të përshtatshme në përputhje me kontekstin modern gjuhësor dhe shoqëror.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button