fbpx

Sigurim shëndetësor, paga më të larta dhe punësim kërkojnë specializantët privat në Maqedoninë e Veriut

Me rritjen e numrit të rasteve aktive dhe mungesën e personelit mjekësor, këtij grupi të mjekëve të margjinalizuar përsëri iu kërkohet të punojnë në kovid qendrat, thonë specializantët dhe tregojnë se pagat e tyre janë më të ulëta se mesatarja, raporton 360 shkallë, transmeton Portalb.mk.

Kanë kaluar tre muaj që kur ministri i shëndetësisë premtoi se problemi me sigurimin shëndetësor të kursantëve privatë do të zgjidhet, por ende nuk është bërë gjë për këtë çështje. Specializantët privatë ende nuk kanë sigurim shëndetësor, reagon Shoqata e mjekëve specializantë.

Ata venë në pah se paga e specializantëve privatë është 26.000 denarë nga 2018, që është 2.500 denarë nën pagën mesatare në vend. Ata gjithashtu thonë se asnjë rritje në të ardhurat personale, e cila në disa raste përfshinte stafin jo-mjekësor që punonte në sektorin shëndetësor, nuk u aplikua për specializantët privatë.

“Specializantët  ende nuk kanë turne të paguar, megjithëse në vitin 2019 kemi na siguruan se do të zgjidhet së shpejti. Shoqata bëri disa llogaritje që përfshijnë mjekë shtetërorë dhe privatë të specializimit për sa i përket kujdestarive të paguara. Ato nuk arrijnë në më shumë se 27.000 euro në muaj, për të cilat ne kemi marrë miratim nga Ministria e Shëndetësisë. Mbi të gjitha, kursantët janë akoma në detyrë 24 orë në ditë për zero denarë. Një pjesë e këtyre ndërrimeve të papaguara janë realizuar nga kolegët në kovid qendrat”, thuhet në komunikatë.

Shoqata thekson se, përkundër paralajmërimit se janë siguruar fonde për punësimin e 250 specializantëve privatë në dhjetor 2020, tre muaj më vonë nuk është realizuar asnjë konkurs.

“Me rritjen e numrit të rasteve aktive dhe mungesë të personelit mjekësor, prej këtij grupi të mjekëve të margjinalizuar përsëri kërkohet të punojnë në kovid qendrat që po hapen në të gjithë vendin. Numri i specializantëve privatë të infektuar që punojnë në qendrat e grushtit të shtetit është vazhdimisht në rritje. “Ndërkohë, kolegët e mi kanë luftuar heroikisht me kovid-19, në këto kushte, tashmë një vit”. Theksojnë nga Shoqata e mjekëve specializantë dhe bëjnë thirrje për zgjidhjen e menjëhershme të statusit të tyre.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button