fbpx

Në PDU përballë Holiday Inn, në tre parcela lejohet ndërtimi i 60-katëshe

Investitori MG Fashion në prezantimin e djeshëm të kompleksit rezidencial-afarist “Grand Shkupi” informoi se në parcelën 1.1, te parkingu përballë hotelit Holiday Inn, do të ndërtohen tre ndërtesa shumëkatëshe me 16, 20 dhe 22 kate, megjithëse PDU Unaza e Madhe pjesa jugore-lindje lejon ndërtimin e kullave të larta deri në 60 kate. PDU aktual për këtë lokacion që e përfshin edhe një pjesë të Novo Maallo, parashikon ndërtimin e tre ndërtesave shumëkatëshe, secila me nga 60 kate, transmeton Portalb.mk.

Përkundër faktit se investitori i parcelës 1.1 njoftoi se nuk ka interes për të ndërtuar ndërtese 60-katëshe në parcelën e tij, megjithatë në me 60 kate PDU aktual, në parcelat 1.2 dhe 1.3, është planifikuar të ndërtohen dy ndërtesa të tjera të larta me 60 kate që do të ishin në vetë bulevardin Koço Racin”. Megjithatë, ndryshe nga parkingu ku nuk ndërtohen ndërtesa me disa pronarë shtëpish, pjesa e dy parcelave të tjera të këtij plani të detajuar urban përfshin dhjetëra shtëpi, për prishjen e të cilave ndonjë investitor i ardhshëm duhet të dëmshpërblejë pronarët ekzistues dhe me këtë arritja e lartësisë së objekteve 60-katëshe dhe nuk do të ishte mision i pamundur.

Disa organizata të shoqërisë civile, profesorë universitarë, arkitektë dhe media dje i dërguan thirrje publike kryeministrit Zoran Zaev për të mbështetur pezullimin e Komunës Qendër për Planin e detajuar urbanistik CO8 për parkingun përballë hotelit Holiday Inn, si dhe PDU tjera në Komunën Qendër që nuk janë të harmonizuara me Planin e përgjithshëm urbanistik të Qytetit të Shkupit.

Në kërkesë, ata i bëjnë thirrje Ministrisë së transportit dhe lidhjeve dhe Qytetit të Shkupit, si dhe institucioneve të tjera kompetente që të japin komente dhe të marrin përsipër të mos lëshojnë pëlqime për PDU që nuk janë të harmonizuara me PPU. Në thirrjen publike përkujtohet se dy linjat e sistemit të ardhshëm të autobusëve të shpejtë – BRT në Shkup bashkohen pikërisht në bulevardin “Koço Racin”.

“Dy linjat e BRT kryqëzohen menjëherë pranë kësaj zonei. Planifikimi i sistemeve të transportit masiv duhet të ecin paralelisht me planifikimin e një hapësire publike të përshtatshme që do të akumulojë njerëz, për shkak të nevojave për mbrojtje dhe shpëtim, por edhe për shkak të komoditetin e përdorimit të hapësirës publike. Me PDU-në ekzistues nga 2012 ky lokacion do të ndahet me murë plotësisht dhe kjo nuk është në favor të suksesit të projektit BRT”, kanë shkruar arkitektët, profesorët universitarë dhe organizatat e shoqërisë civile në thirrjen publike.

Përndryshe, plani i detajuar urbanistik Unaza e Madhe pjesa jugore-lindje u miratua në dhjetor 2012 nga udhëheqja e mëparshme e VMRO-DPMNE në Komunën Qendër megjithëse ky plan nuk është i harmonizuar me Planin e përgjithshëm urbanistik të Qytetit të Shkupit. Menjëherë pas ndryshimit të qeverisë, udhëheqja e re me kryetarin e atëhershëm Andrej Zhernovski filloi debatin për ndryshimin e disa planeve urbanistike në qendër, por më 7 qershor 2013 seanca komunale e këshillit për anulimin e planit të detajuar urbanistik “Unaza e Vogël “u ndërpre pas rrethimit të Komunës Qendër nga qindra protestues dhe përpjekjes për ndërhyrje të dhunshme, për të cilën PSP ngriti rastin Dhuna ose të njohur si “shuplakat e Zernovskit “.

Vetëm më 22 mars 2017, Këshilli i Komunës së Qendrës e mbajti seancën e ndërprerë në qershor të vitit 2013 dhe vendosi të anulojë katër plane urbanistike, duke përfshirë PDU Unaza e Madhe pjesa jugore-lindje. Sidoqoftë, në fund të janarit të vitit 2018, Gjykata Kushtetuese anuloi këtë vendim të këshilltarëve komunalë të Qendrës, duke e rikthyer PDU-në e vitit 2012 për lokacionin përballë Holiday Inn.

Këshilltarët e Komunës Qendër më 27 dhjetor 2017 miratuan moratoriumin fillestar, me të cilin Planet e Detajuara Urbanistike (PDU) që janë në kundërshtim me Planin e përgjithshëm urbanistik të Qytetit të Shkupit (GUP), pushuan së zbatuari. Vendime të tilla u zgjatën nga Këshilli i Komunës së Qendrës në disa raste deri më 3 Mars 2021, kur Gjykata Kushtetuese anuloi vendimin për ndalimin e ndërtimit dhe rivendosi planet e vjetra të detajuara urbanistike në Komunën Qendër.

Gjatë moratoriumit për ndërtim, Komuna Qendër filloi procedurën për përgatitjen e një plani të ri të detajuar urbanistik për Unazën e Madhe pjesa jugore-lindje. Për shkak të mosmarrëveshjeve me kompaninë e planifikimit që ka punuar në PDU të ri, autoritetet komunale vetëm në mes të marsit të këtij viti miratuan një akt për të ndërprerë kontratën për përgatitjen e PDU të ri për zonën përballë Holiday Inn, që do të thotë se Komuna Qendër tani do të duhet të shpallë tender të ri për shtëpi planifikuese dhe të fillojë përsëri përgatitjen e planit të ri urbanistik të detajuar për këtë lokacion.

Përndryshe, plani i Holiday Inn është i ndarë në tre parcela ndërtimore dhe tani do të ndërtohet vetëm në një parcelë. Plani i vjetër parashikon shfrytëzimin për ndërtimin e 200.000 metra katrorë në dy parcelat e tjera. Ka akoma më shumë pronarë privatë në këto parcela, pjesë të tokës shtetërore dhe asnjë kërkesë për ndërtim nuk është dorëzuar. Bogdanoviq shpreson se ata së shpejti do të zgjedhin një kompani tjetër planifikuese dhe do të vazhdojnë me ndryshimet në planin për hapësirën e mbetur.

Pronarët e hapësirës në “Holiday Inn”, kompania “MG Fashion” dhe Kisha ortodokse maqedonase përmes ndërmarrjes “Obnoviteli”, fillimisht kishin një sipërfaqe prej 4.605 ​​metra katrorë që e blenë nga individë dhe kështu fituan 30 përqind të parcelës ndërtimore. Pastaj në vitin 2018, kur ishte në fuqi moratoriumi për ndërtim, Ministria e transportit dhe lidhjeve, kur ministër ishte Goran Sugareski nga LSDM, ata blenë tokën shtetërore në këtë zonë me një sipërfaqe prej 9,048 metra katrorë me çmim prej 312 euro për metër katror. Kjo i dha investitorit mundësinë për të zotëruar pjesën më të madhe të hapësirës dhe në vend që të jetë tokë shtetërore me të cilën Komuna mund të bëjë çfarë të dojë, tani është pronë private dhe aty do të ndërtohen të tre ndërtesa.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button