fbpx

Gjithnjë e më shumë të rinj me pasoja të rënda të COVID-19

DR.Tatjana Adzic Vukiçeviç, udhëheqëse e Spitalit Covid Batajnica në Beograd, thotë se koronavirusi ka ndryshuar por vazhdon të shkaktojë forma të rënda të sëmundjes te të rinjtë, shkruan Panacea.mk.

“Është interesante që ka pacientë që lëvizin pa probleme, nuk kanë shqetësime të mëdha, dhe kur shikon mushkëritë e tyre, mendon se ata mund të vdesin nesër. Ne duhet t’i mbajmë pacientë të tillë, t’u japim terapi dhe t’i ndjekim në ditët në vijim për të parë se në cilin drejtim do të shkojë shërimi i tyre”, thekson Dr. Adzic Vukiçeviç.

Ajo thotë se nuk ka rregulla se kush do të jetë më i sëmurë, më i riu apo më i vjetri.

“Ndosht tani nuk kemi të sëmurë rëndë në të njëzetat, por kemi shumë pacientë në të tridhjetat. Këto janë sëmundje të rënda dhe të komplikuara dhe të gjitha duhet të lidhen me oksigjenin. Ndonjëherë për shkak të përparimit të sëmundjes dhe trombozës, duhet të amputojmë dorën ose këmbën”, shpjegon mjekja.

Transmetuesit e virusit, të cilët nuk kanë pneumoni, nuk duhet të jenë në spital, por megjithëse kanë ndryshime në regjistrimin ose parametrat e prishur të inflamacionit, siç tregohet nga CRP ose leukocitet në testin e gjakut, ata duhet të jenë në spital. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata që kanë sëmundje shoqëruese, diabet, hipertension arterial, mbipeshë, sëmundje malinje ose kanë marrë terapi imunosupresive.

“Një përqindje më e madhe e të vdekurve nuk kanë pasur pneumoni klasike, por janë trombet ato që fillimisht formohen në mushkëri, pastaj në tru, mëlçi, shpretkë, ekstremitete. Ata shkëputen dhe nuk e dini se ku do të përfundojnë”.

“Unë ndoqa pacientët që u rikuperuan nga COVID-19 në valën e parë dhe patën pasoja të tmerrshme. Ata nuk mund të merrnin frymë, të bënin dush, të kryenin higjienë personale… U desh kohë që të ktheheshin në normalitet. Nga 300 pacientë, një mund të mos ketë qenë në gjendje të kthehet në parametrat normalë të funksionit të mushkërive”, theksoi Dr. Adzic Vukiçeviç.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button