fbpx

RMV, nuk është evidentuar varianti britanik i koronavirusit në vendin tonë

Ministria e Shëndetësisë informoi se nuk është evidentuar prani e  virusit SARS-CoV-2 nga Britania e Madhe në vendin tonë. Këto zbulime, siç njoftojnë nga ky institucion, bazohen në të dhënat nga laboratori ICGIB-AShAM të marra gjatë analizës së gjenomeve të gati 180 viruseve SARS-CoV-2 në pacientët nga Republika e Maqedonisë së Veriut të diagnostikuar në periudhën qershor 2020 – 11 janar 2021, njofton Portalb.mk.

“Në laboratorin e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë, kryhet sekuenca e gjithë gjenomit të viruseve të zbuluar te pacientët me KOVID-19 nga vendi ynë për të përcaktuar llojet e virusit që qarkullojnë në popullatën tonë, mënyrën e përhapjes së tyre dhe korrelacionin e mundshëm paraqitje të ndryshme klinike të semundjes. Të dhënat e fundit i referohen analizës së rreth 50 gjenomeve në periudhën dhjetor 2020 – 11 janar 2021”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Shëndetësisë.

Që nga fillimi i pandemisë, thuhet tutje, janë analizuar gati 180 gjenoma virale pas çka është identifikuar prania e rreth 20 llojeve të virusit.

“Variantet janë të izoluara. Nga llojet e tanishme të virusit, dy (B.1.1 dhe B.1.1.70) janë dominuese në popullatën tonë, të pranishme në> 75% të pacientëve. Të dy llojet kanë qenë të pranishëm që nga fillimi i pandemisë, nga të cilat lloji B.1.1 (i pranishëm në të gjithë Evropën, me përhapjen më të lartë në Greqi, Itali, Austri, Suedi, Turqi, Rusi, etj.) Ka një frekuencë të qëndrueshme, ndërsa frekuenca e llojit B.1.1.70 (i pranishëm në shkallë më të lartë në Serbi, Kroaci, Kosovë) është rritur në muajt e fundit dhe aktualisht është mbizotërues te pacientët e analizuar”, thuhet në kumtesë.

Kjo rritje e llojit B.1.1.70 lidhet me praninë e një mutacioni shtesë (Q677H) në gjenin -S (proteina spike) e virusit që u zbulua për herë të parë në qershor të vitit 2020 tek një pacient me COVID-19 nga Ohri dhe ky variant nga nëntori e në vazhdim është dominuese në vendin tonë. Ndërkohë është zbuluar në frekuenca të ulëta në disa vende të tjera, përfshirë Zvicrën dhe Danimarkën. Megjithëse nuk janë kryer studime funksionale të këtij varianti, sipas të dhënave epidemiologjike për ndërprerjen e epidemisë në vendin tonë në periudhën e fundit, supozohet se lloji i variantit nuk shoqërohet me rritje të transmetueshmërisë ose apërkeqësim të pasqyrës klinike të pacientëve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button