Ekziston mundësi për ndotjen e ujërave të Tetovës nga një hidrocentral i vogël që po ndërtohet në malin Sharr

Ekziston mundësi potenciale për ndotjen e ujërave të qytetit të Tetovës nga një prej hidrocentraleve të vegjël që po ndërtohen në lumin Shkumbin, pra nga një hidrocentral që është më i përparuari në ndërtim dhe është i vendosur më lart në mal, tha në konferencën e sotme për shtyp drejtoresha e Inspektoratit për ambient jetësor Ana Petrovska, njofton Portalb.mk.

Siç theksoi Petrovska, arsyeja për këtë është se ndërtimi ka filluar në afërsi të pellgut ujëmbledhës dhe njoftoi se do të ndjekin të gjitha dokumentet që janë lëshuar deri më tani nga autoritetet kompetente. Qëllimi, shtoi ajo, është të sigurojë që furnizimi me ujë të ndërpritet në zonat e populluara dhe që natyra të mos shkatërrohet.

“Vendndodhja e hidrocentralit të vogël është në një distancë prej rreth 300 metra nga pellgu ujëmbledhës, kështu që si zonë e operimit, duhet të jetë e organizuar, qyteti i Tetovës duhet të ketë krijuar një zonë mbrojtëse, një zonë sanitare për mbrojtjen e burimit të furnizimit me ujë. Ne do të kërkojmë nga Komuna e Tetovës që të shoh nëse është krijuar apo jo një zonë e tillë sanitare, nëse jo, do të kërkojmë menjëherë, në mënyrë që të zhvillohet ky proces, të sigurohemi që qyteti i Tetovës nuk do të ketë problem me furnizimin me ujë ”, shtoi Petrovska.

Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve nëse qytetarët mund të jenë të sigurt se nuk do të humbasin ujin e pijshëm në Malin Sharr, Petrovska theksoi se një siguri të tillë, ata mund ta japin vetëm kur të inspektojnë të gjitha lejet e dhëna.

“Megjithatë, ajo që është më e rëndësishme, ne do të detyrojmë ndërmarrjen komunale publike, sepse derisa nuk e vërtetojmë nevojën eventuale për rishikimin lejeve të ndërtimit, ata patjetër do të mbrojnë burimin e tyre, pellgun ujëmbledhës,” shtoi Petrovska.

Ndërkohë, po bëhen përgatitjet për miratimin e një ligji të ri që do të shpallë një pjesë të malit Sharr park kombëtar. Sidoqoftë, OJQ-ja ekologjike Front 21/42 thotë se ai është “përshtatur” të sigurojë hidrocentrale të vegjël në zonën e mbrojtur. Për më tepër, ata tregojnë se projekt-ligji është plot me shkelje të tjera ligjore.

Kjo organizatë në vazhdimësi ka bërë thirrje për ndalimin e ndërtimit të hidrocentraleve të vogla në vende të mbrojtura dhe parqe nacionale. Ambientalistët theksojnë se qëllimi kryesor i ligjit duhet të jetë mbrojtja e malit, dhe jo zonimi i saj për realizimin e hidrocentraleve të vogla.

Me arsyetimin e “interesit publik” shteti merr pronat private që personat e tretë të ndërtojnë hidrocentrale. Për këtë veprim, në redaksinë e Portalb-it  më herët është ankuar një banor i fshatit Brodec, i cili vendosi të ngelet anonim nga frika e hakmarrjes. Ai tha se po i uzurpojnë pronën e tij private, pa e pyetur atë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button