fbpx

RMV, detyrimi për pajisje dimërore të automjeteve do të fillojë prej nesër

Ministria e Punëve të Brendshme të Maqedonisë së Veriut informoi se në periudhën nga 15 nëntor deri më 15 mars, automjetet duhet të kenë pajisjet dimërore, në përputhje me dispozitat e përcaktuara në Rregulloren për pajisjet e detyrueshme të automjetit, biçikletës dhe karrocave për pjesëmarrje të sigurt në trafikun rrugor, si dhe në traktorë për kryerjen e sigurt të punëve bujqësore ose pyjore, njofton MPB, transmeton Portalb.mk.

Sipas Rregullores, pajisje dimërore e mjeteve motorike me masë maksimale të lejuar që nuk i kalon 3.500 kg. nënkupton:

  • goma dimri në të katër rrotat, me një thellësi minimale të vijave në sipërfaqen e shkeljes në perimetër dhe gjerësi prej katër milimetrash;
  • goma verore të të gjitha rrotave me thellësi dhe gjerësi të shkeljes së paku 4 mm nëse automjeti ka zinxhirë bore me madhësi adekuate dhe madhësi të aksesorëve për rrotat e drejtimit ose mjete ndihmëse tjera të përshtatshme.

Pajisjet dimërore për automjete me katër rrota funksionale (4 x 4) përfshijnë:

  • goma dimri në të katër rrotat, me thellësi minimale të shkeljes prej 6 mm në perimetër dhe gjerësi;
  • Gomat e profilit veror në të katër rrotat me thellësi të shkeljes prej të paktën 4 mm në perimetër dhe gjerësi, nëse automjeti ka zinxhirë dëbore në aksesor dhe në rastin e ngasjes së përhershme, zinxhirët e dëborës duhet të kenë të paktën bosht të pasmë, ndërsa në rastin të makinës me funksion të palosshëm, zinxhirët e borës duhet të kenë të paktën një bosht të angazhuar përgjithmonë.

Si pajisje dimërore për automjete me masë maksimale të lejuar që tejkalon 3500 kg. nënkuptohet:

  • goma dimri në të katër rrotat, me një thellësi minimale të vijave në sipërfaqen e shkeljes në perimetër dhe gjerësi prej 6 mm.
  • goma verore të të gjitha rrotave me thellësi dhe gjerësi të shkeljes së paku 4 mm nëse automjeti ka zinxhirë bore me madhësi adekuate dhe madhësi të aksesorëve për rrotat e drejtimit ose mjete ndihmëse tjera të përshtatshme;
  • Autobusët dhe kamionët që për arsye teknike nuk mund të vendosin zinxhirë dëbore në rrotat e makinës duhet të kenë goma dimri në rrotat e drejtimit dhe një vegël dore – një lopatë.

Në pjesën anësore të gomave të dimrit duhet t’i kenë shenjat “MS”, “M+S”, “M&S” si dhe një shenjë e një dëbore në një mal të stilizuar me tre maja. Në Maqedoni, sipas ligjit, është e ndaluar të përdoren goma me gozhda.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close