fbpx

Kjo është masa numër një në mbrojtjen nga viruset, ndërsa vetëm një e treta e njerëzve veprojnë si duhet!

Larja e duarve është një nga masat më efektive për të luftuar përhapjen e sëmundjeve infektive, veçanërisht të koronavirusëve dhe gripit. Viruset respiratore si COVID-19 përhapen si mukus ose pikat e virusit hyjnë në trup përmes hundës, fytit ose syve, më shpesh përmes duarve tona, shkruan Panacea.mk.

Zakonisht e kalojmë sëmundjen nga një person te tjetri përmes duarve me ardhjen e vjeshtës, fillimin e vitit shkollor dhe shkuarjen në kopsht, larja e duhur e duarve është një nga masat më të rëndësishme të higjienës që prindërit, edukatorët dhe mësuesit inkurajojnë fëmijët të marrin. Por larja e duhur e duarve shpesh është e panjohur për të rriturit.

Studimet në të gjithë botën kanë treguar se vetëm deri në 34% e njerëzve lajnë duart e tyre siç duhet në kohë të rëndësishme: pasi përdorin tualetin, fshijnë vithet e një fëmije dhe para çdo kontakti me ushqimin, paralajmërojnë epidemiologët.

Gishtat e mëdhenj, majat e gishtave dhe lëkura midis gishtërinjve shpesh humbet për t’u larë mirë, thonë epidemiologët. Ne prekim pothuajse gjithçka me duart tona. Kur një person i shëndetshëm prek një zonë të ndotur me duar, ai e transmeton virusin në duart e tij, dhe pastaj, duke prekur sytë, hundën ose gojën, ai infekton veten.

“Sfida para nesh është që larja e duhur e duarve nga një ide e mirë të shndërrohet në sjellje të përditshme në shtëpi, në shkolla, kopshte, punë”, theksojnë shërbimet epidemiologjike.

Si të lani duart në mënyrën e duhur?

Larja e kujdesshme e duarve në pesë hapa do të heqë të gjitha gjurmët e papastërtisë dhe viruseve nga duart tuaja.

Hapi 1: Lagni duart me ujë të rrjedhshëm.

Hapi 2: Vendosni mjaftueshëm sapun sa për të mbuluar duart.

Hapi 3: Fërkoni plotësisht të gjitha pjesët dhe sipërfaqet e duarve – përfshirë pjesën e pasme të duarve, midis gishtërinjve dhe nën thonj – për të paktën 20 sekonda.

Hapi 4: Shpëlaj plotësisht me ujë të rrjedhshëm.

Hapi 5: Thani duart me leckë të pastër ose leckë për një përdorim.

A duhet të lahen duart kryesisht me ujë të ngrohtë?

Si uji i ftohtë ashtu edhe ai i nxehtë janë njësoj të efektshëm në shkatërrimin e virusit – për sa kohë që përdorni sapun!
“Larja me sapun dhe ujë është e vetmja larje e duhur. Është vërtetuar se larja e duarve vetëm me ujë nuk ka asnjë efekt të afërt në parandalimin e përhapjes së sëmundjeve infektive. Larja e duarve me ujë dhe sapun shpërndan yndyrën dhe papastërtitë që mbartin shumica e mikroorganizmave dhe i lë duart tuaja të pastra dhe aromatike”, këshillojnë epidemiologët.

Po sikur të mos ketë sapun?

Nëse sapuni dhe uji i rrjedhshëm nuk janë aktualisht të disponueshëm, pastruesit e duarve që përmbajnë të paktën 60 për qind alkool janë zëvendësimi më i mirë. Por është e rëndësishme të lani duart me sapun dhe ujë sa më shpejt që të jetë e mundur dhe ndërkohë të shmangni kontaktin me njerëzit dhe sipërfaqet. Pastruesi i duarve me bazë alkooli vret koronavirusin, por nuk shkatërron të gjitha llojet e baktereve dhe viruseve. Për shembull, është relativisht joefektive ndaj norovirusit dhe rotavirusit.

A duhet të përdorin fëmijët dezinfektues për duart me bazë alkooli?

“Në mënyrë që të parandalohet transmetimi i COVID-19, është shumë e rëndësishme të ruhet higjiena e duarve, por për shkak të larjes së shpeshtë dhe përdorimit të xhelit dhe sprejve që përmbajnë alkool, dëmtohet pengesa natyrore mbrojtëse e lëkurës dhe ndodhin ndryshime inflamatore dhe ekzemë e lëkurës. Rekomandohet që fëmijët të mos përdorin dezinfektues alkoolik, por veçanërisht dezinfektues të butë të bazuar në hipoklorit natriumi, i cili ka gamë të gjerë efektesh ndaj mikroorganizmave, dhe në të njëjtën kohë nuk ka efekt irritues dhe nuk dëmton pengesën epidermale të lëkurës. Përveç kësaj, fëmijët dhe kushdo me lëkurë më të ndjeshme këshillohet të përdorë sapunë të lëngshëm për duar, të cilat janë po aq efektive, por nuk e thajnë lëkurën dhe nuk ruajnë barrierën e lëkurës – theksojnë dermatologët.

A duhet të thahen duart pas larjes?

“Duart duhet të lahen për të paktën 20 deri në 30 sekonda, pas së cilës ato duhet të thahen mirë sepse viruset transmetohen më lehtë përmes pikave”, thanë mjekët.

Gjegjësisht, grimca të ndryshme përhapen më lehtë në lëkurë të lagur sesa të thatë, kështu që tharja e duarve është një hap shumë i rëndësishëm. Leckat prej letre janë më efektive për heqjen e tyre pa u përhapur në sipërfaqe të tjera.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close