fbpx

Klorur vinili nga OHIS është dërguar në Gjermani për shkatërrim

Cisterna me klorur vinil nga OHIS-i në fillim të këtij muaji është dërguar në Gjermani, ku do të shkatërrohet në inceneratorin SUEZ Sonderabfallgesellschaft. Bëhet fjalë për mbeturina historike prej rreth 13 ton që muajin e kaluar i cili muajin e kaluar u derdh nga vagoni i vjetër në cisternë të re, nga ana e ekspertëve të kompanisë franceze “Kurium”, që të mund të realizohet transporti. Nga kompani “Ekocentar 87” informuar se kemikatja veç më ka mbërritur në Gjermani, ndërsa këto ditë do të shkatërrohet në mënyrë të sigurt, njofton Portalb.mk.

“Në kuadër të “Projektit për largimin e sigurt të materieve kemikate nga lokacionet dhe impiantet e prodhimit në rrethin e SHA “OHIS”, ka përfunduar tërësisht procedura për eksport dhe transportim të sigurt të klorur vinil-it monomer. Transporti ka filluar më 2 tetor në prezencë të Inspektoratit Shtetëror të Mjedisit Jetësor, me transportues që i posedon të gjitha licencat dhe lejet për transport ndërkombëtar për një lloj të këtillë të mbeturinave të rrezikshme. Nga inceneratori në Gjermani, mbrëmë kemi marrë konfirmim se mbeturina ka arritur pa asnjë problem gjatë transportit dhe cisterna është shkarkuar në mënyrë të sigurt te motori për djegie. Në periudhën vijuesi presin informatë kthesë kur klorur vinili do të shkatërrohet”, informuan nga “Ekocentar 97”.

Pjesa më e madhe e mbeturinë së rrezikshme nga OHIS, në kuadër të projektit të njëjtë, veç më është eksportuar për shkatërrim të sigurt. Fillimi i pandemisë së Covid – 19 në mars të këtij viti ka prolonguar eksportin e fundit, kur përveç klorur vinilit, kanë mbetur edhe rreth 10 ton mbeturina të ndryshme, përkatësisht rreth 4,6 ton iniciatorë dhe 5.2 ton kimikate të panjohura, të paketuara tashmë në fuçi speciale ADR dhe të depozituara në depot e OHIS-it, adekuate për transport ndërkombëtar, të cilat duhet të dërgoheshin në inceneratorin “Valorek Servisis” në Bazel të Zvicrës.

Momentalisht për këtë mbeturinë ka skaduar leja ndërkombëtare për transport të kimikateve të rrezikshme, ndërsa është në rrjedh procedura që të nxirret e re dhe të përfundoj edhe eksporti i fundit. Në këtë mënyrë, OHIS për më shumë së një vit do të lirohet nga 64 tonë kimikate të rrezikshme, të cilat përmbajnë metanol, monomer akrlonitril dhe kimikate të panjohura. Ata kanë qenë të vendosura në oborrin dhe ndërtesat në rrethin e OHIS për më shumë dekada dhe kanë paraqitur rrezik të madh për shëndetin e njerëzve dhe për mjedisin.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button