fbpx

Taksa e koronavirusit: mbi 30% e njerëzve janë në depresion, 13% kanë filluar të marrin ilaçe për të zvogëluar stresin

Studimi i ri nga Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbuloi se gati 41 përqind e të anketuarve luftojnë me çështje të shëndetit mendor që lindin nga pandemia e re e koronavirusit – si në lidhje me vetë pandeminë, ashtu edhe me masat e marra për ta parandaluar atë, përfshirë distancën fizike dhe qëndrimin në shtëpi, shkruan Panacea.mk.

“Rritja e theksuar e prevalencës së gjendjeve shëndetësore të dëmshme mendore dhe të sjelljes me pandeminë COVID-19 nxjerr në pah ndikimin e gjerë të pandemisë dhe nevojën për parandalimin dhe trajtimin e këtyre gjendjeve”, thanë autorët e studimit, botuar në revistën Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Në një studim në internet të më shumë se 5.400 të rriturve që jetojnë në Shtetet e Bashkuara në javën e fundit të qershorit, 40.9 përqind e të anketuarve raportuan së paku një problem të sjelljes ose shëndetit mendor.

Nga këto, 31 përqind thanë se kishin përjetuar simptoma të ankthit ose depresionit, 26 përqind thanë se kishin përjetuar trauma ose simptoma të një çrregullimi të lidhur me stresin, 13 përqind thanë se kishin filluar ose rritur përdorimin e tyre të substancave psikoaktive, dhe 11 përqind thanë se kishin konsideruar seriozisht vetëvrasje në 30 ditët e fundit.

Të paktën një simptomë negative shëndetësore mendore ose e sjelljes raportohet në 75 përqind të të rinjve nga 18 deri në 24 vjeç, 52 përqind te njerëzit e moshës 25 deri në 44 vjeç. Përqindja në mesin e atyre me probleme ekzistuese të shëndetit mendor ishte edhe më e lartë.

Këto gjetje janë në përputhje me studimet e mëparshme, të cilat zbuluan se simptomat e ankthit dhe çrregullimeve depresive në Shtetet e Bashkuara u rritën ndjeshëm midis prillit dhe qershorit të këtij viti, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button