fbpx

Nuk ka mundësi të zgjatet koha për shpenzim të kartelave pagesore, afati është deri më 15 gusht

Qeveria nuk ka fuqi politike të zgjasë kohën e shpenzimit të kartelave pagesore të lëshuara për të kapërcyer krizën me koronën, e cila skadon më 15 gusht. Duke u përgjigjur në pyetje të gazetarëve, zëvendëskryeministrja Mila Carovska sqaroi se aktualisht Qeveria nuk ka fuqi të zgjasë afatet sepse ato përcaktohen në dekrete me fuqi ligjore, transmeton Portalb.mk.

“Kundërshtimet ndaj kartave pagesore shtëpiake nuk do të dështojnë, qytetarët do të ushtrojnë të drejtat e tyre, por periudha e shpenzimit të fondeve do të jetë më e shkurtër nëse nuk gjendet ndonjë zgjidhje tjetër.” Dekretet u miratuan në gjendje të jashtëzakonshme. Tani jemi në një situatë ndryshe. Nëse Kuvendi krijohet më shpejt dhe nëse bëhet ndonjë ndryshim i caktuar ligjor, por unë mendoj se është shumë e ndërlikuar të bëhet tani. Mund të hapet si diskutim i Qeverisë, nëse ekziston një pozicion i caktuar mund ta paraqesim, por afatet janë të përcaktuara me dekrete me forcë juridike, të cilat ne nuk kemi fuqinë t’i ndryshojmë në këtë moment. “Autorizimet dhe fuqia jonë për momentin nuk janë të tilla,” tha Carovska.

Që nga 25 korriku, janë lëshuar më shumë se 300,000 karta pagesore shtëpiake. Të gjitha ankesat janë procesuar dhe nga gjithsej 46.000 paraqitur, 9.200 janë pranuar.

Por duke qenë se afati përfundon brenda dy javësh, është e pasigurt nëse qytetarët, ankesat e të cilëve janë pranuar, do të kenë kohë për të përfunduar procedurat burokratike dhe t’i përdorin kartat.

Zëvendëskryeministrja theksoi se së shpejti pritet formimi i qeverisë dhe përbërjes parlamentare, në mënyrë që të mund të miratohet pakoja e katërt e masave për mbështetje ekonomike.

“Në këtë moment, Qeveria nuk ka fuqinë të sjellë dekrete ose pako mbështetëse, por presim që së shpejti të formohet qeveri e re, të krijohet shumicë parlamentare dhe kështu të krijojë paketën e katërt të mbështetjes për qytetarët që u shpall, por edhe të ndërmarrjeve në nevojë ose sektorëve më të rrezikuar. Aktualisht është duke u zhvilluar, Programi për mbështetje të investimeve dhe shumë ndërmarrje po aplikojnë në Ministrinë e Ekonomisë në pjesën për konkurrencë. Është mirë që këto fonde të përdoren për zhvillimin e kompanive që kanë vendosur të investojnë në këtë periudhë,” tha Carovska.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close