Po përhapet lajm i rremë se është mbyllur laboratori SPQ “8 SHTATORI”, një laborante është pozitive në virusin

Laboratori biokimik në Spitalin e Përgjithshëm të Qytetit “8 Shtatori” nuk është i mbyllur, vetëm një laborante është pozitive, tre kolege janë në izolim dhe sot ata po presin të japin strishon e dytë për kontroll, pasi i pari rezultoi negativ, thotë për SDK.MK, drejtori Hristijan Kostov. Deri më tani, 25 nga stafi mjekësor janë të sëmurë, 10 prej të cilëve janë në izolim, njofton Portalb.mk.

Kostov e mohon lajmin që u shfaq në rrjetet sociale se laboratori është i mbyllur sepse i gjithë stafi është në të vetëizolim dhe apelon që të bëhet kujdes me lajmet e rreme nga vijnë, veçanërisht nga shkaku që personi i cili e plasoi lajmin nuk është as i punësuar në “8 Shtator”.

“Bëhet fjalë për një laboratore, e cila ishte infektuar nga jashtë, kishte ardhur në punë për të raportuar se kishte temperaturë, ndërsa në izolim janë tre kolegët që e kanë takuar te dera. Të gjitha i në punë të hënën, nëse strishoja e tyre e dytë është negative sot”, na tha Kostov, duke shtuar:” Ne e kemi laboratorin më të madh në vend. Ka 150 punonjës dhe 40 aparate. 500 pacientë kalojnë çdo ditë, secili me 30 teste, që është 15,000 teste në ditë. “Unë as nuk mund ta imagjinoj se çfarë do të ndodhë nëse mbyllim laboratorin.”

Drejtori thotë se aktualisht kanë 145 pacientë pozitivë me kovid-19 me një pamje të rëndë klinike. Mbrëmë ka pasur 16 pranime me pamje të rëndë klinike, 6 të intubuar në respirator, 8 në respirator sipap. Numri i përgjithshëm i pacientëve që përdorin aparat respirator është 14.

Personeli i spitalit shpesh përballet me probleme dhe sulme nga familjet e pacientëve, e dy herë duhej të reagojë policia. Lidhur me rastin e 22 qershorit, kur një pacient nga Shkupi (64 vjeç) u çregjistrua nga spitali me kërkesë dhe me nënshkrim të familjes, ai u transportua në shtëpinë e tij me ambulancë dhe vdiq pas mbërritjes, Kostov thotë se ka shpesh raste të tilla.

“Nuk mund të merremi vesh me familjet. Ata vijnë agresivë, insistojnë të marrin anëtarin e familjes së tyre, ndërsa pacienti ka një pamje të rëndë klinike. Ata firmosin një duzinë dokumentesh dhe largohen. Çfarë të bëj, a duhet të thirri polici, ushtri?” – reagon drejtori.

Kostov thotë se SPQ “8 Shtatori” që nga fillimi i krizës me koronën është kovid-qendra kryesore në vend, ku pranohen pacientët me pamje të rëndë klinike.

“Unë nuk jam dakord që spitali nuk duhej të ishte sakrifikuar për një kovid-qendër. As nuk dua të mendoj se çfarë do të kishte ndodhur nëse nuk do të pranonim pacientët me pamjen më të rëndë. “Nëse nuk do të ishte ashtu, numri i vdekjeve nga koronavirusi do të ishte i jashtëzakonisht i madh.”

Javën e kaluar, ish drejtori i 8 shtatorit Sasho Stojçev tha se vendimi që 8 shtatori të dedikohet si kovid-qendër nuk ishte menduar mirë dhe nuk ishte planifikuar mirë. Ai tha se spitali nuk është dashur të sakrifikohet vetëm për ata që janë të infektuar me koronavirus, sepse me aftësinë dhe stafin në dispozicion të tij, duhej të kishte mbetur i hapur për kontrolle dhe operacione të pacientëve të rregullt, ndërsa spitalet më të vogla duhet të ishin përcaktuar si kovid-qendra.ori

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button