fbpx

Sugareski: Është herët për të hapur vendkalimet kufitare dhe aeroportet

Aktualisht po diskutohet hapja e aeroporteve dhe vendkalimeve kufitare, por është ende herët për të marrë vendime të tilla, deklaroi Ministri për Transport dhe Lidhje Goran Sugareski, njofton Portalb.mk.

“Maqedonia TAV” ka kërkuar në periudhën në vijim të ketë informacion nëse Qeveria dhe Shtabi i krizave do të sjellim vendim për vënë në funksion aeroportet, sepse do t’ju duhen shtatë deri në dhjetë ditë për teste të caktuara që ata mund të bëjnë, në mënyrë që të aeroportet do të lëshohen. Ende nuk ka vendim të tillë, me siguri do të diskutohet në periudhën në vijim, për atë se kur do të lëshohen aeroportet dhe vendkalimet kufitare “, ka thënë Sugareski.

Për shkak të pandemisë me KOVID-19, aeroporti në Shkup është mbyllur që nga 18 mars, ndërsa vendkalimet kufitare u mbyllën një ditë më parë.

Kriza e koronës i prolongoi edhe takimet midis përfaqësuesve të Ministrive të punëve të Jashtme të Maqedonisë dhe Greqisë për të intensifikuar aktivitetet për hapjen e vendkalimit kufitar të Markova Noga. Takimet e reja priten në tetor.

“Në rrugën rajonale Makazi-Markova Noga po riparohet rrëshqitja e dheut, e cila do të përfundojë sa më shpejt. Nga ana greke, kemi vendosje të tamponit në rrugë. Në tetor, duhet të ketë takime shtesë në përputhje me programin e bashkëpunimit ndërkufitar përmes cilit do të financohet vendkalimi kufitar, për të qenë plotësisht funksional në periudhën e ardhshme. Unë nuk do të spekuloja se kur do të jetë e hapur, mendoj se brenda një periudhe të shkurtër kohe”, tha Sugareski.

Aeroportet e Maqedonisë së Veriut janë të mbyllura prej më 18 mars, me qëllim të parandalimit të shpërndarjes së virusit korona. Me këtë është shkaktuar dëm serioz në trafikun ajror të vendit. Deri në fund të majit, në trafikun ajror janë humbur rreth gjysmë milioni pasagjerë.

Dëmet i trafikut ajror mund të vazhdojë të rritet nëse përhapja e mëtutjeshme e vendit të virusit korona nuk është nën kontroll. Deri më tani, qeveria e Maqedonisë nuk ka vendosur ende për datën e hapjes së aeroporteve në Shkup dhe Ohër, por edhe nëse e ndërmerr këtë hap, rolin vendimtar do ta kenë vendimet e  qeverive të huaja nëse ata do t’i lejojnë shtetasit e Maqedonisë të hyjnë në territorin e tyre.

Ueb faqet e dy aeroporteve në Shkup dhe Ohër aktualisht nuk i kanë publikuar oraret e fluturimeve verore, ndërsa linjat ajrore të huaja vazhdimisht po e prolongojnë fillimin e fluturimeve të rregullta drejt aeroporteve tona. Disa aviokompani shesin bileta ajrore për në Shkup dhe Ohër për periudhën pas 15 qershorit, por shumica e atyre që kanë fluturime të rregullta drejt vendit tonë kanë anuluar prenotimet e biletave për në fund të qershorit ose fillim të e korrikut.

Trafiku ajror është i mbyllur edhe në vendet evropiane, me përjashtime të vogla.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button