fbpx

PTHP kërkon të dënohet me 10.000 euro ish drejtoresha e Dermatologjisë që infektoi 5 punëtorë shëndetësorë me virusin korona

Prokurori publik kompetent i propozoi Gjykatës që për ish drejtoreshën e Dermatologjisë së Shkupit, Nina Caca – Biljanovska të shqiptohet gjobë prej 40 gjobave ditore me vlerë të një gjobë ditore prej 250 eurosh, pra gjobë totale prej 10.000 euro në kundërvlerë me denarë, njofton Portalb.mk.

Pas procedurës së realizuar paraprake, Prokuroria Themelore Publike Shkup sot dorëzoi në gjykatën kompetente propozim për lëshimin e urdhrit penal kundër ish drejtoreshës së ISHP Klinika për dermatologji në Qendrën klinike universitare “Nënë Tereza” – Shkup, i cila akuzohet për vepër penale – Transmetim të sëmundje infektive sipas nenit 205 paragrafi 1 i Kodit Penal. Prokurori publik kompetent i propozoi Gjykatës për të pandehurën të shqiptohet gjobë prej 40 gjobave ditore me vlerë të një gjobë ditore prej 250 eurosh, pra gjobë totale prej 10.000 euro në kundërvlerë me denarë.

Përkatësisht, më 29 shkurt, e pandehura është kthyer në vend nga një rajon në Republikën e Italisë përmes pikës kufitare Tabanovc. Por, ajo ka vepruar në kundërshtim me masat dhe konkluzionet e Qeverisë, sipas të cilave të gjithë qytetarët që ktheheshin nga vendet me rrezik të lartë me një numër të shtuar të pacientëve COVID-19, veçanërisht nga Republika e Irakut, ishin të detyruar të qëndrojnë në izolimin e shtëpisë për 14 ditë. pas hyrjes në vend. Gjithashtu, me konkluzionet, të gjithë punonjësve në institucionet shtetërore dhe lokale dhe ndërmarrjeve u kërkohej që, nëse gjatë dy javëve të fundit nëse kishin udhëtuar ose jetojnë me dikë që kishte udhëtuar në vendet me rrezik të mesëm ose të lartë për të përhapur sëmundjen infektive, të mos vinin në punuar dhe për atë të informojnë institucionin ku ata punojnë.

Por, e pandehura, megjithëse si profesioniste për kujdes shëndetësor ka qenë e vetëdijshme për rrezikun, ka vazhduar me detyrat e saj të punës në Klinikë, ndërsa më 7 mars ka qenë e pranishme dhe ka mbajtur ligjëratë në një simpozium për sëmundjet dermatologjike, me çka i vënë në rrezik të gjithë pjesëmarrësit, ligjëruesit, organizatorët dhe punonjësit e Klinikës. Në këtë mënyrë, ajo ua transmetuar sëmundjen ngjitëse shtatë kolegëve të saj përpara se të shtrohej në Klinikën e Sëmundjeve Infektive me konstatim pozitiv për KOVID-19.

 

Gjatë procedurës së mëparshme, prokurori publik bëri kontrolle të hollësishme dhe e ka siguruar të gjitha dokumentacionin përkatës mjekësor dhe dokumentacionin tjetër të nevojshëm për të vërtetuar faktet vendimtare. Me këtë rast u bënë kontrolle dhe u kërkuan dhe u siguruan dokumente nga Ministria e punëve të brendshme, Ministria e shëndetësisë, ISHP Qendra për Shëndet Publik – Shkup, Inspektorati shtetëror sanitar dhe shëndetësor, si dhe ISHP Klinika universitare për sëmundje infektive dhe gjendje fibrile – Shkup, ndërsa janë ndërmarrë edhe veprime të tjera hetimore.

5 të infektuarit kanë pasur kontakt me drejtoreshën e Klinikës së Dermatologjisë, Nina Caca-Biljanovska e cila doli pozitive në virusin korona pasi që kishte udhëtuar në Itali. Ajo më pas u shkarkua nga detyra pasi që, edhe pse kishte udhëtuar jashtë vendit, nuk i kishte respektuar rekomandimet e autoriteteve për të qëndruar në vetë-izolim por për 5 ditë kishte vazhduar të shkojë në punë, madje kishte marrë pjesë dhe në një seminar ku ka pasur një grup të mjekëve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button