fbpx

Filipçe foli për hapjen e kafeneve, çerdhet e fëmijëve dhe skriningun e qytetarëve në Dibër

Komisioni për sëmundje infektive është duke i përfunduar protokollet për kthim gradual të funksionimit normal të klinikave, për kthim të administratën publike në punë, për hapjen e kopshteve, si dhe për operatorët ekonomikë dhe subjektet, deri në fund të kësaj jave duhet të jenë gati dhe veç më herët javën e ardhshme edhe të fillojnë të funksionojnë, tha Ministri i shëndetësisë Venko Filipçe në pres konferencë në Qeveri.

“Jo të gjithë do të kthehen në punë menjëherë. Të parët do të kthehen ata që do të jenë në gjendje të ofrojnë një sistem me sportele, e pastaj ata që do të jenë në gjendje të punojnë jashtë. Restorantet dhe kafenetë do të fillojnë të operojnë jashtë. Për sa i përket hapjes së kopshteve, konsultimet e grupit të ekspertëve janë ende duke u zhvilluar sipër dhe po përgatitet një protokoll i veçantë, duke pasur parasysh që fëmijët mund të jenë transmetues të koronavirusit. “Ata do të duhet të jenë në detyrë kur të gjithë të kthehen në punë”. Protokollet vlejnë edhe për auto shkollat, të gjitha qendrat arsimore dhe bibliotekat, transmeton SDK, përcjell Portalb.mk.

Filipçe tha se ata do të takohen nesër me drejtorët e klinikave për të diskutuar mbi punën normale, me disa ndryshime, siç është një ambulancë elektronike dhe një ndryshim në caktimin e kontrolleve përmes temini im, për të shmangur turmat.

Ministri tha se nga 235 punëtorë shëndetësorë të sëmurë në vend, 184 janë rikuperuar dhe shumë janë kthyer përsëri në punët e tyre, gjë që mundësoi funksionim të plotë të disa institucioneve siç janë Klinika e Fëmijëve, Spitali i Kumanovës dhe Instituti për rehabilitimin në Kozle. Në Spitalin e Kumanovës, nga 70 persona të staf mjekësor të sëmurë, 50 janë kthyer në punë dhe spitali po funksionon normalisht.

Në Dibër është bërë skrinim me 2.300 teste dhe 35 te persona janë zbuluar antitrupa, një pjesë është infektuar, një pjesë tjetër e zgjedhur rastësisht.

“Skrinimi ka treguar që kemi një numër shumë të vogël të qytetarëve që kanë imunitet dhe kjo e konfirmon strategjinë tonë për të mos bërë skrinim në këtë fazë, duke pasur parasysh që nuk do të na çonte në një përfundim specifik”, tha ministri.

Deri në fund të javës, do të hapet një rrugë e re për hyrje në Kompleksin Klinik Nënë Tereza, midis Kirurgjisë dhe Klinikës Stomatologjike, dhe pas 50 vjetësh, siç tha Filipce, do të hapet një hyrje e re e cila do të çojë direkt në Qendrën e Urgjencës dhe hyrje e dalje në Klinikën e sëmundjeve infektive.

Qendra për shëndet publik dhe Instituti i shëndetit publik po përgatisin një plan për ekzaminimin e personave që konsiderohen se janë në kategori kritike.

“Tani është koha e shkëlqyeshme kur mund të azhurnojmë strategjinë tonë të testimit. “Masat mund të lehtësohen gradualisht, pasi me mbajtjen maskës mbrojtëse mund të zvogëlohet transmetimin, madje edhe në raste asimptomatike,” shtoi ai.

SHTATË POZITIV NË KOVID-19 NGA 113 TESTIME

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button