Ka filluar takimi i liderëve të vendeve anëtare të NATO-s  (VIDEO)

Në Londër ka filluar takimi i Këshillit Veriatlantik (NAC) të shefave të shteteve dhe/ose të qeverive, në të cilën merr pjesë edhe Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, zëvendëskryetarja në Qeveri dhe ministre e Mbrojtjes, Radmilla Shekerinska, zëvendëskryetari në Qeveri për Çështje Evropiane, Bujar Osmani dhe ministri i Punëve të Jashtme, Nikolla Dimitrov.

Me pjesëmarrje në takimin e liderëve të vendeve anëtare, vendin ynë përfaqësohet në nivel më të lartë në punën e organeve të Aleancës, dhe konfirmon përcaktimin për ndarjen e tërësishme të principeve për siguri të përbashkët dhe për ndërtimin e marrëdhënieve të fuqishme transatlantike me aleancën më të fuqishme politike dhe ushtarake të bazuara në vlera demokratike, si bazë për prosperitet të përbashkët dhe për përparim të vendeve anëtare.

Protokollin për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në Aleancë, deri tani e ratifikuan 28 vende anëtare të NATO-s. Anëtarësimi i plotë në NATO është realizim i qëllimit strategjik të vendit tonë, i përcaktuar me konsensus në vitin 1993 dhe mundëson kushte ideale për zhvillim ekonomik të forcuar dhe të përshpejtuar.

Aleanca Veriatlantike sivjet e shënon shtatëmbëdhjetë vjetorin e ekzistimit të saj në kontekst të mospajtimeve të thella midis Turqisë, Francës dhe SHBA-së.

Ndryshe, sekretari gjeneral i NATO-s, Jens Stoltenberg ka deklaruar se Protokolli për hyrjen e RMV-së në NATO pret të ratifikohet në fillim të vitit 2020.

Procesi i ratifikimit të Protokollit nga shtetet anëtare erdhi pasi që ai fillimisht është nënshkruar më 6 shkurt në Bruksel, pas zgjidhjes së kontestit me Greqinë për ndryshimin e emrit dhe nënshkrimin e Marrëveshjes së Prespës. Pasi të gjitha vendet anëtare të NATO-s ta ratifikojnë Protokollin në Kuvendet e tyre, Maqedonia e Veriut do të bëhet anëtarja e 30 e NATO-s. Pa e ratifikuar protokollin për hyrje të RMV-së në NATO ka mbetur vetëm Spanja.

LISTA E VENDEVE QË DERI MË TANI E KANË RATIFIKUAR PROTOKOLIN

 1. Bullgaria e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 2. Greqia e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 3. Sllovenia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 4. Shqipëria e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 5. Kroacia e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 6. Mali i Zi e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 7. Rumania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 8. Lituania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 9. Danimarka e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 10. Sllovakia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 11. Polonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 12. Norvegjia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 13. Gjermania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 14. Belgjika e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 15. Portugalia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 16. Letonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 17. Estonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 18. Kanada e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 19. Hungaria e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 20. Turqia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 21. Çekia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 22. SHBA-ja e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 23. Italia ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 24. Britania ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 25. Franca e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 26. SHBA ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 27. Islanda e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 28. Holanda e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button