fbpx

Çfarë i bashkon VMRO-DPMNE dhe Besa?

VMRO-DPMNE dhe Besa, megjithëse në dukje kanë pikëpamje të ndryshme për çështje të rëndësishme, bashkëpunojnë si parti opozitare në shumë tema. Kryetari i Besës, Bilall Kasami thotë se për bashkëpunim më intensiv do të bisedojnë kur të vijnë zgjedhjet.

VMRO-DPMNE dhe Besa po koordinohen si opozitë për më tepër çështje, duke përfshirë projekt-ligjin për Prokurori publike, por për koalicion të ardhshëm i që të dy palët e lënë të flasin në të ardhmen.

Kryetari i Besës, Bilall Kasami në një intervistë për Radion Evropa e Lirë thotë se ata do të bënin koalicion me “cilën do parti maqedonase e cila do të ndajë angazhimet e partisë së tyre”. Por kur u pyetën nëse kanë diskutuar për angazhime të përbashkëta me VMRO-DPMNE, ai tha se kishin biseduar për “çështje opozitare”.

“Ne si parti opozitare duhet të diskutojmë dhe koordinohemi në drejtim të kodit zgjedhor sepse në të specifikohen se disa gjëra janë për pozitën, e disa për opozitën. Gjithashtu po i koordinojmë edhe disa çështjet që duhet t’i ofrojmë si opozitë rreth ligjeve që janë në procedurë, e në këtë drejtim edhe për Ligjin për Prokurori publikë, etj”,  thotë Kasami në intervistën që do të transmetojmë të plotë të dielën. .

Ai tha para zgjedhjeve të vitit 2016 thoshte se do të koalicionin me VMRO-DPMNE “nëse lidershipi i saj pastrohet nga të gjitha dosjet e hapura nga Prokuroria speciale publike”. Tani, thotë ai, është ende shumë herët për bisedime më thelbësore për koalicion me cilën do parti.

“Paj, do të flasim për vlerat e përbashkëta kur të vijnë zgjedhjet. Atëherë do të ulemi dhe do të shohim nëse ndonjë gjë ka ndryshuar në udhëheqjen e VMRO-DPMNE-së  apo jo dhe nëse do të bënim koalicion me ta”, thotë Kasami.

Ndërsa, sekretari i përgjithshëm i VMRO-DPMNE-së, Igor Janushev, para pak kohësh për Radio Evropës së Lirë tha se kanë pika të përbashkëta jo vetëm me Besën, por edhe me të gjithë aktorët politikë në bllokun shqiptar.

“Ajo që është me rëndësi dhe ne pajtohemi me shumicën e tyre është se sundimi i ligjit dhe fillimi i ndërtimit të një sistemi ku sundojë shteti ligjor është një nga parimet, bazat nga të cilat do të kishim filluar. Megjithatë, një nga prioritetet kryesore është ekonomia dhe financat, sepse ajo që e kemi aktualisht është një shtet i shkatërruar në atë fushë, “tha Janushev.

Kryetarët e partive opozitar VMRO-DPMNE dhe Besa, Mickoski dhe Kasami u takuan këtë verë në një restorant në Shkup për të diskutuar atë që ata e përshkruan si “situatën aktuale politike, integrimi strategjik i Maqedonisë dhe shfrytëzimi i potencialit për bashkëpunim”. Disa ditë më vonë, komisioni parlamentare i VMRO-DPMNE dhe Besa arritën ta mbivotojnë koalicionin qeverisës LSDM dhe BDI, që u interpretua si fillim konkret i bashkëpunimit.

Sipas Vlladimir Bozinovskit nga Instituti  për hulumtime politike- Shkup, në vendin tonë partitë nuk bëjnë koalicion për shkak se përputhen ne aspektin ideologjik, por në përgjithësi koalicionimi bëhet pas zgjedhjeve.

“Në parim koalicioni midis fituesit të zgjedhjeve, qoftë ai qoftë VMRO-DPMNE apo LSDM dhe me ndonjë nga partitë në bllokun etnik shqiptar, varet më shumë nga marrëdhënia e forcave midis partive,” thotë Bozhinovski.

Përndryshe deri tani, VMRO-DPMNE dhe Besa ishin me qëndrime të kundërta për më tepër tema, përfshirë Ligjin për përdorimin e gjuhëve. Në atë kohë, partia që drejtohet nga Mickoski pretendonte se ligji ishte antikushtetuese, ndërsa partia e Kasamit ishte gjithashtu e pakënaqur, por sepse besonte që ligji duhet t’u jepte shqiptarëve më shumë të drejta për të përdorur gjuhën amtare.

 

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button