fbpx

Taksa ndaj Serbisë dhe Bosnjës “përjetësisht”

Vendimi i Qeverisë së Kosovës për vendosjen e tarifës doganore në 100 për qind ndaj prodhimeve me origjinë nga Serbia dhe Bosnjë e Hercegovina, përveç se ka pasqyruar raportet politike ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, ka ringjallur dilemat nëse Marrëveshja për Tregti të Lirë e njohur si CEFTA është zbatuar siç duhet gjatë viteve të tëra.

Përfaqësuesit e komunitetit të biznesit dhe ish zyrtarë të Qeverisë së Kosovës kanë kërkuar nga autoritetet kompetente që të rinegociojnë këtë marrëveshje, pasi sipas tyre, Kosova nuk është trajtuar e barabartë me vendet anëtare dhe njëherësh marrëveshja është nënshkruar në kohë jo të duhur, kur përfaqësohej nga Administrata e Kombeve të Bashkuara – UNMIK, dhe si e tillë, sipas tyre, në të shumtën e rasteve ka dëmtuar ekonominë e Kosovës.

Në CEFTA. Kosova është anëtarësuar në vitin 2007, dhe është nënshkruar nga shefi i UNMIK-ut, Joakym Ryker për shkak se Kosova, atë kohë, ende nuk e kishte të zgjedhur statusin e saj si shtet i pavarur.

Marrëveshja për Tregti të Lirë – CEFTA, ka për qëllim lehtësimin e shkëmbimeve tregtare në mes vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në Radio Evropa e Lirë

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button