fbpx

Pensilvani: Rreth 300 priftërinj kanë abuzuar seksualisht fëmijë për dekada të tëra

Priftërinjtë katolikë në Pensilvani abuzuan seksualisht me mijëra fëmijë gjatë një periudhe 70 vjeçare dhe i mbajtën të heshtur nëpërmjet “armatimit të besimit”, si dhe nëpërmjet një fushate sistematike të fshehjes nga peshkopët e tyre, bën të ditur Avokati i Shtetit, transmeton REL.

Në një raport prej 884 faqesh, të publikuar nga Prokurori i Përgjithshëm i Pensilvanisë, Josh Shapiro, tregohen shembuj të paraqitur grafikisht të fëmijëve, të cilët i pastronin paraprakisht dhe më pas i dhunonin seksualisht, klerikët e kishës katolike.

Prokurori është bazuar kryesisht në dokumentet e arkivave sekrete të mbajtura nga dioqezat, duke përfshirë këtu rrëfimet e shkruara nga priftërinjtë.

“Ishte abuzim seksual i fëmijëve, përfshirë këtu përdhunimin, i cili u krye nga burra të rritur, priftërinjë kundër fëmijëve”, tha Shapiro.

Përfaqësuesit e gjashtë dioqezave të Pensilvanisë të përfshirë në raport nuk dhanë ndonjë koment.

Prokurori i Përgjithshëm tha se ky është raporti më i madh mbi abuzimet seksuale të klerikëve të kishës katolike në historinë amerikane, pothuajse dy dekada pas ekspozimit të abuzimit në Boston, që tronditi kishën katolike romake.

“Priftërinjtë dhunuan djem dhe vajza,”tha Shapiro. “Ata fshehën të gjitha për dekada të tëra”.

Në raport përmenden 301 priftërinj, disa prej të cilëve kanë vdekur. Vetëm dy prej priftërinjëve do te ndiqen penalisht.

Prokurori Shapiro tha se janë identifikuar rreth 1000 viktima, por beson se mund të ketë shumë më tepër.

Gjithashtu, Shapiro bëri të ditur se një prift kishte ngacmuar pesë motra në një familje.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button