fbpx

A e keni menduar ndonjëherë çka ndodh me trurin kur zemra e njeriut vdes?

Një valë e aktivitetit elektrik në trurin tonë i quajtur shpërndarje e depresionit duket se shënon momentin përfundimtar të njeriut për minutat para vdekjes.

Kështu kanë gjetur hulumtuesit në bazë të një studimi në Universitetin Charité në Berlin, shkruan Femina.al.

Ekspertët që shqyrtonin aktivitetin e trurit në pacientët që vdisnin vërejtën një stuhi të aktivitetit që duket se i paraprin mbylljes fatale të organit më vital të njeriut.

Gjetja thekson se vetëdija mund të jetë ende e pranishme për shumë minuta pasi pjesa tjetër e trupit ka ndaluar të tregojë shenja të jetës, duke ngritur mundësinë që deri në pesë minuta, procesi i ndërprerjes së trurit mund të kthehet në jetë.

Ekipi i neurologëve, vazhdimisht monitoruan sinjale elektrike në trurin e nëntë njerëzve kur vdiqën.

Secili nga pacientët – nga Berlini, Gjermania dhe Cincinnati, Ohio – kishte marrë lëndime fatale të trurit duke mos ringjallur urdhërat.

Ekspertët shpresonin se duke futur elektroda në trurin e subjekteve të tyre të provës, ata mund të zbulonin mekanizmat dhe kohën e ngjarjeve gjatë procesit të vdekjes.

Ata zbuluan se edhe pesë minuta pasi zemra e një personi ndalon së rrahuri, qelizat e tyre të trurit ose neuronet, mund të funksionojnë ende.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button