Temperaturat e larta shkaktarë të infekcioneve

Temepraturat e larta gjatë stinës së verës janë ideale për zhvillimin e mikroorganizmave dhe si rezultat I kësaje pataqiten smundje të sistemit gastro-intercinal.

Simptomatologjia e të prekurit prej infeksioneve gastro-intercinatë prej bakterieve dhe prej viruseve te njohura si enterekolite, shfaqet me vjellje, barkqitje, molisje, rritje e temperaturës, humbje të aktivitetit fizik edhe psiqik, transmeton TVM2.

Shpesh herë duhet tu nënshtrohen terapive më rigoroze që të hospitalizohen tha mjeku, Sedat Lumani, i cili njëkohësisht tregon mënyrat e parandalimit të infeksioneve që mund të jenë edhe me përmasa kolektive.

“Që të mos vije deri tek forma epidemiologjike që të parandalohet sistemi I zhvillimit të smundjes, duhet të kemi kujdes në ushqim,duhet të kemi kujdes në higjene personale dhe kolektive , sepse temperaturat e larta mundësojnë për zhvillimin e mikroorganizmave. Temperature ideale e tyre është 36-37 gradë celciuz” – u shpreh mjeku, Sedat Lumani.

Lumanii shpejgon se ushqimet që servoHEN në treg të hapur janë të ekspozuara ndaj bakterieve dhe të njejtat nuk duhet konsumuar.

“Kur dihet se tek ne kushtet e ruajtjes së baktereve udshqyese jane jo normale, sic jane në ambiente të hapura shitet dhe ruhen materie ushqyese, pemë, perime, prodhime të bulmetit, prodhime të mishit, peshq të ndryshme të cilët nuk janë në kushte adekuate. E tëra kjo mund të jetë një prej burime edhe që të mund të përcillet edhe te njerëzit e tjerë. Shpesh ndodh që në një darsë, kazerëm, istitucione kolektive të kemi helmime në formë epidemike të shumë personave” – tha mjeku, Sedat Lumani.

Fëmijët janë kategoria më e prekur, prandaj të njejtëve u nevoitet edukim shëndetësore mbi higjenën personale që të mos vije deri tek infeksionet e ndryshme.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button