Shkup, natë e trazuar protestash (FOTO+VIDEO)

Mijëra qytetarë sot protestuan kundër vendimit të Gjykatës Kushtetuese për ligjin për amnisti, gjegjësisht, për ligjin i cili i jep të drejta ligjore kryetarit të shtetit që t’i amnistojë mashtruesit zgjedhor dhe pedofilët, raporton Portalb.

Organizatorët e protestës, bënë thirrje që protesta të jetë e qetë dhe paqësore. Protestuesit fillimisht shprehën revoltin e tyre përpara objektit të Qeverisë së Maqedonisë, për të vazhduar drejt zyrës së presidentit Ivanov, Kuvendit të Republikës së Maqedonisë e për t’u ndalur rreth 500 metra larg objektit të Gjykatës Kushtetuese.

Paraprakisht, gjatë ditës së sotme qindra kundër-protestuesit kanë dalë dhe e kanë uzurpuar vendin në të cilin ishte objektiv i protestuesve, kështu duke detyruar policinë që të vendosë kordon me policë dhe autoblinda, për të mos i lënë që të ndeshen dy palët e protestuesve.

Protesta ishte e qetë, forca të mëdha të policisë nuk lejuan që të bien ndesh dy palët e protestuesve, ata që siç thonë për ta mbrojtur Kushtetutën, dhe pala tjetër për ta t’i mbrojtur institucionet. Diferenca mes dy palëve ishte rreth 500 metra, ndërkaq zona mes dy palëve ishte e lirë për të kaluar qytetarët. Forcat e mëdha të njësive speciale, gjatë tërë kohës e kanë mbikëqyrur situatën dhe në asnjë rast nuk ka dalë situata nga kontrolli. Protestuesit dhe koftra-protestuesit do të vazhdojnë të qëndrojnë deri nesër, ku në mëngjes Gjykata Kushtetuese do të mbajë seancë të mbyllur për ta konfirmuar ose hequr iniciativën për ndryshime në ligjin për amnisti.

Portalb më poshtë ua sjellë ngjarjen në Kronologji. /Portalb

***********************************************************************

21.20 – Situata është e qetë, protestuesit do ta kalojnë natën në rrugë.

20.40- Protestuesit rikonfirmuan vendimin të qëndrojnë tërë natën para Gjykatës Kushtetuese. Situata është e qetë. Protestuesit kanë program dhe bëjnë komedi si që mund ta shihni nga fotoja e dërguar nga gazetari i Portalb-it nga terreni.

Protesta ne Shkup kunder Gj.Kushtetuese 15.03 (4) Protesta ne Shkup kunder Gj.Kushtetuese 15.03 (4)

20.09 – Lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, i cili gjendet mes protestuesve tha se kontra-protesta është një akt i pafytyrë dhe absurd i atyre që e udhëheqin vendin për të grindur popullin njëri me tjetrin

“Secili njeri që ka pak vetëdije e di që shoqatat jo-qeveritare në kohë e caktuan protestën e qetë që nga e enjtja. Të protestojnë edhe njëherë me porosinë se Gjykata Kushtetuese duhet ti mbrojë ligjet dhe Kushtetutën e Maqedonisë. Kontra-protesta është një akt i pafytyrë dhe absurd i atyre që e udhëheqin vendin për të grindur popullin njëri me tjetrin. Por këtë nuk do e lejojmë. Protesta do të jetë e qetë ndërsa të gjithë shpresojmë që Gjykata do të veprojë drejtë” tha Zaev.

20.00- Kontra-protestuesit e kanë bllokuar urën e gurit. Në të gjitha anët e Gjykatës Kushtetuese ka forca të mëdha të policisë.

7217edd771c44baa2a9953241dc03d3edf8a30cd7c7403072365216c34a6e18b

94772145e11df33af0cb3dae11c6383b99858aed487caff1f91d764e0d148063

KONTRA-PROTESTUESIT
KONTRA-PROTESTUESIT
Vendi qe ka siguruar policia për ti ndarë protestuesit mos përleshen
Vendi qe ka siguruar policia për ti ndarë protestuesit mos përleshen

19.50- Petrit Saraçini mban fjalim para protestuaesve duke kërkuar nga policia që të krijojë kushte për të protestuar qytetarët që kanë dalur ta mbrojnë Kushtetutën. Ai thotë se nuk ndalen sonte.

“Matanë kordonit policorë gjenden kontra-protestues kundër vullnetit të tyre, të kërcënuar të qëndrojnë aty. Pushteti në këtë mënyrë do që qytetarët të ndeshen mes veti, njejtë sikur me 24 dhjetor 2012” thotë Saraçini, transmeton Portalb.mk.

Protesta ne Shkup kunder Gj.Kushtetuese 15.03
Protesta ne Shkup kunder Gj.Kushtetuese 15.03

19.31- Policika ka krijuar tampon zonë në mes protestuesve dhe  vendit ku gjenden kontra-protestuesit. Protestuesit kundër vendimit të Gjykatës i ka ndalur te Muzeu i Holokaustit ndërsa kontra-protestuesit janë mu para Gjykatës Kushtetuese. Të dy palët kanë lëshuar muzikë. Forca të mëdha policore dhe autoblinda qëndrojnë në mes dy palëve. Autoblinda ka edhe para objektit të Gjykatës Kushtetuese. Mes protestuesve ka figura politike të LSDM-së dhe partive tjera politike maqedonase. Partitë shqiptare nuk protestojnë.

19.25 – Forcat speciale e kanë rrethuar Gjykatën Kushtetuese të Maqedonisë. Protestuesit kërkojnë dorëheqjen e gjykatësve.

19.10– Protestuesit kaluan selinë e VMRO-së me fishkëllima. Situata e qetë. Policia mban kontrollin.

Protesta ne Shkup kunder Gj.Kushtetuese 15.03 (1)

 

Protesta ne Shkup kunder Gj.Kushtetuese 15.03 (2)

 

19.00 – Protestuesit me thirrje “Dorëheqje” janë larguar nga Kuvendi i Maqedonisë në drejtim të Gjykatës Protestuese ku gjenden kontra-protestuesit.  18:50 – Mijëra protestues me thirrje “Nuk ka drejtësi, nuk ka paqe” i janë afruar zyrës së Presidentit Ivanov të cilit i kanë bërë thirrje të reagoj në lidhje me ligjin për amnesti. Disa nga protestuesit kanë ngjitur parrulla nëpër dritaret e zyrës së Presidnetit, në të cilën ironizohet figura e Ivanovit dhe mes tjerash shkruhet “Ivanov ku e ke popullin”.

Protestuesit janë drejtuar tanimë drejt Kuvendit të Maqedonisë të cilin e kanë rrethuar forca të mëdha policore.

3c9ad5209213b3c4f63e29facc54c0fe603d7e051426215f2b5d549b3dea4a55

1

b2c188de5ab3a7c2c28cc034c507fb21d0cd8bdffdc2d4437399c54f3e56425f

18:32 – Mijëra protestues janë mbeledhur para Qeverisë me thirrje kundër pushtetit. Në këto momente pritet që të njejtët të largohen nga qeveria për tu drejtuar drejt zyrës së presidentit Gjorge Ivanov pastaj para Parlamentit dhe në fund të stacionohen para Gjykatës Kushteteuse.

dabdb49097891d45627a16bbad657bd34c832e266d71540602e599711062fd1f

272cbe37ed0a0d98d60f597f5bc7692d8b4c5b345f156793c8d298fad6dd019b

18:30 – Petrit Saraçini nga paltforma “Hajde”, ka bërë thirrje që MBP-ja të siugroj kushte dhe kontra protestuesit të largohen nga vendi ku protestuesit e tanishëm e kanë paralajmëruar të njejtën para Gjykatës.

Siç theksoi Saraçini, vepra apo kontra protesi i qytarëve që sipas tij janë të kërcënuar që të dalin në kontra protestë është jo-ligjore. Ai pohon se protesta e sotme do te jetë paqësore dhe në menyrë dinjitoze do të shprehin revoltin kundër Gjykatës Kushtetse për vendimin për lgijin për amnesti.

Protesta para Qeverisë (15 Mars 2016)

Protesta para Qeverisë (15 Mars 2016)

0e97e88215cc3999cbaa506a67e15c84f4f1014f2ebb684d2af6535f3e960870

1a8a83435652e021f25eaf3e20834bfc5341f89688ac20f25638b8265b14a2ba

1baeb16f2d0fb276ef3e21d4fabc6ec5d45577454276adf2072fc2f47a341c27

1c45c8ad32f2db3afe6b3e778c4655b85e692e55ab1c54b9b42b3dc67a49934a

4c95dc1b3540dc85feb40394c2a4ebfc31d32b4bd30a5fe08c2c58091676a40c

45ee6739cc187a566a03db59a0366516ff7b98c9fa79d952013ff1086c708570

539f75d28ceeecf4be4ac6c2e3a95af4bf5cf7c1b885cfaaa04f7b9dc7587abd

779d605eb3e304ce0e84ddd1b82bb3f70022ae9b14e09637422b2b3980cdd625

885d8d3bf0d27d5b4bfaa1acf03e8402c4ca1e5387ed11e4b1b1b7a8a5240477

897dc1a46ef0b45b477d0764e0b6f5b3d43e29b85d0302f90c1b47116fba3fe9

18:00 – Ka filluar protesta para Gjykatës Kushtetuese e thirruar nga platforma qytetare “Hajde” dhe mbështetuar nga disa parti politike për të protestuar kundër iniciativës për Ligjin për Falje, gjë që do t’i mundësojë presidentit të shtetit të falë persona të lidhur me krim zgjedhor dhe vepra të tjera të rënda penale.

4158bf14e1d9d7c62e0c4c5b2c0faba742d349e9bd988c76faff8696687d1f07

“Nuk ka drejësi nuk ka paqe”, “Gruevski kriminel”, “Gruevski-Çausevski”, ” Vdiq Kushtuta”, “Vdiq drejtësia” – këto janë vetë disa nga thirrjet të cilët i mbajnë në pankartat e tyre mijëra protestues, kundër vendimit të Gjykatës Kushtetuese për ligjin për amnisti, për të cilin ligj, institucioni në fajlë në seancë me dyer të mbyllura nesër do të vendosë, raporton Portalb.mk

Përndryshe ligji për amnisti kryetarit të shtetit i jep kompetenca që t’i lirojë personat e burgosur për mashtrime zgjedhore dhe pedofili./ Portalb

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button