Në Agjencinë për Punësim deri më tani janë parashtruar 816 kërkesa nga punëtorët e falimentuar

Në Agjencinë për Punësim deri sot kanë arritur 816 kërkesa për punëtorët e firmave të falimentuara për pagesën e kompensimit në pajtim me Ligjin të sjellë kohë më parë për sigurim material të personave të papunë për shkak të privatizimit të ndërmarrjeve me pronësi dominuese të shtetit.

Drejtoresha e Agjencisë për Punësim, Biljana Jovanovska, sot në konferencë për shtyp kumtoi se deri më tani nuk është sjellë asnjë vendim, sepse ende është në vijim aplikacioni.

Afati për parashtrimin e kërkesave është një vit, ndërsa kërkesat parashtrohen përmes rrugës elektronike. Punëtorët e firmave të falimentuara duhet të parashtrojnë vetëm letërnjoftim për identifikim, ndërsa dokumentet e tjera Agjencia do t’i sigurojë sipas detyrës zyrtare. Nëse kërkesa nuk mund të parashtrohet përmes rrugës elektronike, punëtorët e falimentuar këtë mund ta bëjnë në arkivin e qendrave për punësim.

“Lehtësim në këtë ligj është ajo që nuk është i nevojshëm që stazhi të jetë i paguar. Mjafton që personat të kenë qenë në marrëdhënie punë, gjegjësisht si dëshmi në artikullin e kërkesës janë vetëm M1 dhe M2 formularët”, sqaroi Jovanovska.

Në konferencën për shtyp, në të cilën mori pjesë edhe kryetarja e shoqatës së punëtorëve të firmave të falimentuara UNIT, Liljana Gjorgjievska, u theksua se rreth 300 deri në 4000 punëtorë të firmave të falimentuara në nivel të shtetit nuk i plotësojnë kushtet për të marrë kompensim, gjegjësisht nuk kanë stazh të mjaftueshëm të punës.

Me ligjin për punëtorët e firmave të falimentuara pritet që rreth 3.500 persona të marrin kompensim mujor prej nga 7.596 denarë, gjegjësisht 34 për qind nga neto paga e paguar mujore gjatë vitit të kaluar. Në vit për këtë qëllim nga Buxheti i APRM-së do të sigurohen 300.816.000 denarë.

Kompensimin mund ta shfrytëzojnë personat e papunë të moshës nga 52 vjet gratë dhe 55 vjet burrat me të paktën 15 vjet stazh në ndërmarrjet me pronësi dominuese të shtetit, ndërsa atje marrëdhënia e punës t’ju ketë mbaruar në bazë të falimentimit, likuidimit ose tepricës teknologjike, në përmbyllje me 30 qershorin e këtij viti.

Ligji për punëtorët e falimentuar hyri në fuqi më datën 20 të këtij muaji, ndërsa një ditë përpara u soll nga ana e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP