Bruksizmi, shtrëngimi dhe kërcitja e dhëmbëve, çrregullim që mund të sjellë pasoja shëndetësore

Bruksizmi (BRUK-siz-um është një gjendje në të cilën ju kërcitni, kërcëlloni ose shtrëngoni dhëmbët. Nëse keni bruksizëm, ju mund të kërcitni në mënyrë të pavedijshme dhëmbët tuaj kur jeni zgjuar (bruksizëm i zgjuar) ose t’i shtrëngoni ose kërcitni ndërsa flini (bruksizëm në gjumë), shkruan Panacea.

Bruksizmi i gjumit konsiderohet një çrregullim i lëvizjes i lidhur me gjumin. Njerëzit që shtrëngojnë ose kërcasin dhëmbët gjatë gjumit kanë më shumë gjasa të kenë çrregullime të tjera të gjumit, të tilla si gërhitja ose apnea e gjumit.

Bruksizmi i lehtë mund të mos kërkojë trajtim. Megjithatë, tek disa njerëz, bruksizmi mund të jetë i shpeshtë dhe mjaft i rëndë që çon në çrregullime të nofullës, dhimbje të koke, dhëmbë të dëmtuar dhe probleme të tjera.

Pasi që, shumë persona nuk e dinë që kanë bruksizëm në gjumë derisa shfaqen komplikimet, është e rëndësishme të njihni shenjat dhe simptomat e bruksizmit dhe të kërkoni kujdes të rregullt dentar.

Shenjat dhe simptomat e bruksizmit janë këto:

Shtrëngimi i dhëmbëve, e cila mund të jetë e zhurmshme mjaftueshëm sa mund të zgjojë edhe partnerin tuaj.

Dhëmbë të thyer, ndarë, apo të dëmtuar.

Smalti i dhëmbëve, duke i ekspozuar shtresat e thella të dhëmbit tuaj.

Rritja e ndjeshmërisë së dhëmbëve si pasojë e ekspozimit të shtresave të thella të dhëmbit.

Dhimbje e nofullës, qafës dhe fytyrës

Dhimbje e cila asocon si dhimbje veshi, edhe pse jeni ne rregull

Dhimbje koke e cila fillon nga kapëkt e syrit

Dëmtim gjatë përtypjes në anën e brendshme të faqes

Çrregullim gjumi

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Vizitoni mjekun tuaj dentist nëse keni ndonjë nga simptomat e përmendura më sipër ose keni shqetësime të tjera për dhëmbët ose nofullën tuaj.

Arsyet

Mjekët nuk e kuptojnë plotësisht se çfarë e shkakton bruksizmin, por mund të jetë për shkak të një kombinimi të faktorëve fizikë, psikologjikë dhe gjenetikë.

Bruksizmi i zgjimit mund të jetë për shkak të emocioneve të tilla si ankthi, stresi, zemërimi, zhgënjimi ose tensioni. Ose mund të jetë një strategji përballimi ose zakon gjatë përqendrimit të thellë.

Bruksizmi i gjumit mund të jetë një aktivitet përtypës i lidhur me gjumin dhe shqetësimin gjatë gjumit.

Faktorët e rrezikut

Këta faktorë rrisin rrezikun e bruksizmit:

Stresi. Rritja e ankthit ose stresit mund të çojë në kërcitje të dhëmbëve. Po ashtu edhe zemërimi dhe zhgënjimi.

Mosha. Bruksizmi është i zakonshëm tek fëmijët e vegjël, por zakonisht zhduket në moshën madhore.

Lloji i personalitetit. Nëse keni një tip personaliteti që është agresiv, konkurrues ose hiperaktiv, mund të rrisni rrezikun e bruksizmit.

Barnat dhe substancat e tjera. Bruksizmi mund të jetë një efekt anësor i pazakontë i disa medikamenteve psikiatrike, siç janë disa antidepresivë. Pirja e duhanit, pirja e pijeve me kafeinë ose alkooli, ose përdorimi i ilaçeve mund të rrisë rrezikun e bruksizmit. Anëtarët e familjes me bruksizëm. Bruksizmi i gjumit ka tendencë të shfaqet në familje. Nëse keni bruksizëm, anëtarët e tjerë të familjes suaj gjithashtu mund të kenë bruksizëm.

Çrregullime të tjera. Bruksizmi mund të jetë i lidhur me disa çrregullime të shëndetit mendor dhe mjekësore, si sëmundja e Parkinsonit, çmenduria, sëmundja e refleksit gastroezofageal (GERD), epilepsia, ankthet, çrregullimet e gjumit si apnea e gjumit dhe çrregullimi i deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD).

Komplikimet

Në shumicën e rasteve, bruksizmi nuk shkakton komplikime serioze. Por bruksizmi i rëndë mund të çojë në:

Dëmtime të dhëmbëve, kurorave ose nofullës

Dhimbje koke

Dhimbje të forta në fytyrë ose nofull

Çrregullime që ndodhin në nyjet temporomandibulare (TMJ), të vendosura pikërisht përpara veshëve tuaj, të cilat mund të tingëllojnë si një tingull klikimi kur hapni dhe mbyllni gojën.