Receta për iftar: Pite me spanaq
Tani keni mundësi edhe në Portalb të lexoni receta gatimi, gjithashtu edhe ju mund të jeni pjesë e kësaj duke na shkruar recetat e tuaja të gatimit.
Pitja me spanaq ështe ushqim i preferuar tek ne. Me shijen dhe vlerat ushqimore që i ka është një nga ushqimet që gatuhet dhe konsumohet shpesh në tryezat tona.
Përbërësit:
1. Brumi:
- 1 kg miell
- 500ml ujë (dy gota e gjysmë)
- 200g. yndyrë (tlyn ose vaj,ose të përziera)
- 1 lugë (gjelleje) kripë
2. Yçi (mbushje):
- 1kg spanaq
- 100g djath
- 5 lugë (gjelleje) kos
- 1 vezë
- 2-4 qepë
- 1 lugë (gjelleje) kripë
Udhëzimet:
Ujit me kripë ia shtojmë miellin (së pari afër 600gr pastaj duke i shtuar nga pak derisa të fitojmë brum homogjen, (mesatarisht i fortë). Brumin e formuar e nxheshim dhe e ndajmë në afër 18 copëza me madhësi të vezës, i ngjeshim një nga një kuleçët dhe i lëmë te mbuluar me picetë kuzhine 10- 20 min.
Pastaj duke i permillur i hapim kuleçtë me tëhollues. Petët i reshtojmë një mbi një duke i lyer me nga një lug yndyrë, i ndajmë në dy katmerë me nga nëntë petë. Njërin katmer e shtrijmë mbi tepsinë e lyer me pak yndyrë, ia shtojmë brendesinë ( përzierjen e spanaqit të grirë dhe kryposur, djathin,vezën, kosin dhe si pas dëshires qepët).Katmerin tjetër e qesim sipër spanaqit dhe e formojmë rrethin e pites duke i bashkuar skajët e dy katmerëve, pastaj ia shtojmë yndyrën e mbetur dhe pitën e përfunduar e fusim në furrë të nxehtë. Pitja pjeket për 40 -50 min. në temperature prej 250 c. dhe serviret me kos.