fbpx

Krasniqi nuk pajtohet me Kushtetuesen

Nuk është hera e parë që Gjykata Kushtetuese e Kosovës, në vend të interpretimit të Kushtetutës ashtu siç shkruhet në të, ajo sjell konfuzion në interpretimin e saj dhe rishkruan atë që nuk e thotë Kushtetuta e Kosovës.

Kështu shkruan në profilin e tij në Facebook kryeparlamentari në largim i Republikës së Kosovës, Jakup Krasniqi, njëherësh njëri nga themeluesit e Nismës për Kosovën, e cila nën drejtimin e tij dhe të kryetarit Fatmir Limaj, arriti të kalojë pragun zgjedhor në zgjedhjet parlamentare të 8 qershorit.

Ja postimi i Krasniqit në Facebook:

Nuk është hera e parë që Gjykata Kushtetuese e Kosovës, në vend të interpretimit të Kushtetutës ashtu siç shkruhet në të, ajo sjell konfuzion në interpretimin e saj dhe rishkruan atë që nuk e thotë Kushtetuta e Kosovës. Ketë konfuzion në interpretimin e Kushtetutës, përkatësisht të neneve 84 e 93 e sjellin shumica e anëtarëve te Gjykatës Kushtetuese, ndërsa njeri nga ata, Robert Karollain (anëtar ndërkombëtar i Gjykatës Kushtetuese) me pak fjalë, neneve përkatëse ua jep interpretimin e duhur.

Në shumë vendimet apo aktgjykimet e saja, Gjykata Kushtetuese e Kosovës i ka tejkaluar kompetencat e saja në interpretimin e Kushtetutës, madje ajo është bërë pushteti suprem i të tri pushteteve të shtetit. Ndërhyrjet më flagrante të kësaj Gjykate ka qenë: Aktgjykimi për interpretimin në rastin e imunitetit të deputetëve të Kuvendit të Kosovës, pastaj në interpretimin e disa aktgjykimeve të Gjykatës Supreme dhe konfuzioni i fundit, e sidomos shpjegimin që jep ajo në lidhje me koalicionet pas zgjedhore. Në asnjë legjislaturë në Kosovën e pas luftës çlirimtare, që nga ajo e vitit 2001/2002 e këndej, asnjë qeveri nuk është bërë pa koalicion qeverisës. Madje, praktika e demokracive parlamentare njeh shumë raste kur partia më e madhe e dalë nga zgjedhjet nuk ka qenë pjesë e koalicioneve pas zgjedhore. Pra as në ketë rast Kosova nuk është rast i veçantë. Sigurisht që praktikat e tilla nuk janë të pa njohura për Gjykatën tonë Kushtetuese.

Madje këtu mund të shtrohet pyetja: A ka pasur veprim paraprak për të lëvizur Gjykata Kushtetuese e Kosovës? Ku është cenuar Kushtetuta në rastin në fjalë? Çfarë shkelje është bërë dhe nga kush? Nëse është bërë shkelja e Kushtetutës, cili veprim i cilit organ apo institucion e ka bërë atë shkelje?

Nëse do të ishte bërë veprimi? Kush do të duhej ti drejtohej GJK? A do të duhej ta bënte Presidentja në ketë fazë të zhvillimeve politike. Presidentja ka pasur mundësi që ta bëjë një pyetje interne dhe përgjegjja do të duhej të ishte e tillë. Po gjithësesi jo kështu si është vepruar nga super institucioni i Kosovës!?

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close