fbpx

A ndjejnë dhimbje bimët?

Kur ju të plagosni një kafshë , vecanarisht një gjitar , nga fytyra dhe sjellja e tij lehte do ta kuptoni se ajo dhemb. Ky nuk është një rast me bimët – edhe pse ndoshta do të habiteni – disa njerëz shqetësohen kur hanë perime ,dhe kujdesen për bimët e tyre.
Duket se bimët nuk kanë frikë, sepse ju do ti vrisni ose do ti hani, ose të paktën ne nuk e vërejmë. Por a është me të vërtetë kështu?
Një parakusht për të ndjerë dhimbjen e të paturit e një sistemi nervor qendror. Megjithatë, bimët nuk kanë nerva dhe trurit. A do të thotë se ata nuk e ndjejnë dhimbje?

Kur ju prekni një bimë Mimosa Pudica ,ajo menjëherë I mbledh gjethet e veta për tu mbrojtur nga sulmi ose grabitqarët.Kjo bimë e mrekullueshme me gjethe të vogla mbrohet kështu që liron një kimikat që shkakton reaksion të shpejtë: tërheq ujin nga qelizat dhe duket se gjethet …Kur shkncëtarët e kanë lagur me eter , e cila është një astetik I forte dhe pastaj e kanë vendosur në një zile qelqi, bima për një kohë të shkurtër kishte vdekur.Pas një ore ajo nuk ka reaguar në të prekurdhe nuk i ka mbledhur gjethet . …njerëzore funksionojnë duke parandaluar qelizat nervore për të dërguar sinjale.Por bima nuk ka nerva , kështu që si ka mundur të ragojë nga -eteri-.

Profesor Edgar Wagner I universutetit të Freiburgut ka teguar se sinjalet elektrike mund të kalojnë nëpërmet bimëve.Bima ishte e lidhur me elektroda dhe sinjalin I cili ishte transmetuar në monitor.Kur profesori Wagner djegi gjethin , bima e lënduar filloi të jap sinjale të cilat janë hfaqur në monitor.Edhe pse sinjalet e bimës kanë udhëtuar me ngadal se te njerëzit , por ekzistimi I një sinjali elektrik në bimë është vërtetuar defintivisht.

Edhe pse bimët nuk kanë nerva si njerëzit, hulumtuesit në Michigan State University gjetur se ata ende posedojnë një lloj të sistemit nervor rdimentior që u lejon atyre për të ndjejnë dhimbjet.

Duket se bima është po ashtu por ajo ndjen se kur ju I lëndoni apo I hani ato.

 

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close